Radio Bambi

Budite pažljivi prilikom kupovine!

Po uzoru na zapadne zemlje i trgovci u regiji se uveliko pripremaju za ‘Black Friday’. Dan za šoping i velika sniženja – ‘Black Friday’ (Crni petak) je neformalni naziv za petak posle Dana zahvalnosti u Americi, koji se obeležava četvrtog četvrtka novembra. Dan nakon Dana zahvalnosti smatran je početkom američke božićne sezone kupovine od 1952. godine, iako se termin ‘Crni petak’ nije široko koristio sve do poslednjih decenija.

Širom sveta, 29. novembra nastaje ‘ludnica’ u tržnim centrima, a često se dešava da sve izmakne kontroli, pa da bude i povređenih usled stampeda kupaca.

Predstavnici Udruženja za zaštitu potrošača apeluju na građane Republike Srpske da budu pažljivi prilikom kupovine jer su popusti često lažni. Bilbordi, grupe i stranice na društvenim mrežama i razni flajeri, ovih dana pozivaju građane u šoping avanturu, a trgovci uveravaju potrošače da će popusti u petak biti kao nikada do sada, te da taj dan i niže cene iskoriste za kupovinu.

I dok je širom sveta ‘Black Friday’ prilika da se tržni centri reše starih zaliha i godinu završe u plusu, zbog čega i organizuju velika sniženja, kod nas velike rasprodaje često ne odgovaraju istini.

Često se dešava u našoj regiji da na ‘Crni petak’ u radnjama bude snižen tek pokoji proizvod, iako trgovci, da bi namamili kupce, na reklamama najavljuju akciju na kompletan asortiman. Istina je uvek negde u sredini, a tako će biti i ovog petka i toga kupci moraju biti svesni. Sigurno će biti proizvoda koji će i te kako biti sniženi, naročito obuće i odeće, ali i artikala koji neće biti ni marku jeftiniji. Iz pomenutih Udruženja apeluju na potrošače da budu obazrivi, da dobro otvore oči pri kupovini i ne dozvole da budu prevareni, a pozivaju inspektore da izađu na teren i utvrde ko je zaista bio korektan prema potrošačima, a ko ‘prodavao maglu’.

U Inspektoratu Republike Srpske kažu da građani nemaju naviku da prijave inspekciji nepravilnosti u vezi sa sniženjima i rasprodajama, ali da su u proteklom periodu inspektori na terenu nailazili na nepravilnosti.

-“Bilo je situacija gde trgovci nisu po najvećem objavljenom procentu sniženja snizili najmanje jednu petinu vrednosti svih proizvoda na rasprodaji, kako je propisano zakonom, zbog čega su izricane kazne”, – kažu u Inspektoratu Srpske. Dodali su da prema Zakonu o zaštiti potrošača u Srpskoj proizvodi na rasprodaji ili sniženju moraju biti jasno i vidljivo označeni cenom pre i cenom tokom rasprodaje ili sniženja.

-“Ako je procenat sniženja cena objavljen u rasponu od, recimo, pet do 15 odsto, najveći procenat sniženja treba da se odnosi na najmanje jednu petinu vrednosti svih proizvoda na rasprodaji”, – pojasnili su u Inspektoratu.

Ističu da Zakon o zaštiti potrošača propisuje stroge kazne za trgovce koji sniženja, rasprodaje ili akcijske prodaje ne sprovode u skladu sa propisima.

-“Kazna za trgovca kao pravno lice kreće se u rasponu od 2.000 do 10.000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 800 do 4.000 KM i od 1.000 do 5.000 maraka za trgovca-preduzetnika”, – rekli su u Inspektoratu.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!