Radio Bambi

Da li su mirisne sveće opasne?!

Mirisne sveće mnogima su veoma drage i rado ih koriste. Razlozi što su veoma popularne širom sveta su između ostalih stvaranje romantične atmosfere, opuštanje, relaksacija, osveženje vazduha. Ipak, pored svega navedenog, stručnjaci upozoravaju da bi trebalo sagledati i drugu (lošu) stranu korištenja mirisnih sveća.

Sveće od parafinskog voska mogu štetno da utiču na zdravlje. Dobijaju se iz sirove nafte, a kada gore ispuštaju otrovne supstance. Istraživanje sprovedeno na univerzitetu Južna Karolina pokazalo je da parafinske sveće utiču na kvalitet vazduha, mogu da dovedu do pojave astme, čak i kancera. Ali, takav efekat bi mogle da izazovu isključivo posle višegodišnje upotrebe i ako izbliza udišete njihov miris.

Ipak, nisu sve sveće štetne.

One od sojinog i pčelinjeg voska se preporučuju za upotrebu, dobro deluju na okolinu i jednostavne su za izradu. Sveće od sojinog voska duže gore, ne ispuštaju miris i dim i nemaju nepovoljan uticaj na ljudsko zdravlje, dok pčelinji vosak čisti i vazduh.

Ukoliko ne želite da se odreknete sveća koje vaš dom ispunjavaju prijatnim mirisom, nemojte da ih koristite dugo, niti da budete direktno izloženi njihovom dimu.

Najbolja zamena za njih su eterična ulja.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!