Radio Bambi

Kako održati kičmu zdravom?!

Između ostalog, za zdravlje vaše kičme je važno kako i u kakvom krevetu spavate. Veoma je bitno da imate pravilan položaj tela tokom spavanja i kvalitetan krevet i jastuk. Krevet treba da ima čvrstu podlogu koja se ne ugiba, sa dušekom i jastukom koji dozvoljavaju da se tokom ležanja zauzme fiziološki položaj, bez krivljenja ili naprezanja kičmenog stuba, savetuju stručnjaci.

Položaj monitora kompjutera u svakodnevnom radu takođe je bitan. O držanju laptopa posebno treba voditi računa, kao i o položaju ekrana televizora. Svi ovi aparati treba da su postavljeni u visini očiju da bi se izbeglo savijanje glave i kičmenog stuba.

Duža putovanja takođe su pogubna za zdravlje kičmenog stuba. U takvim okolnostima povremeno treba raditi vežbe predviđene za sedeći položaj.

Bolove u kičmi i leđima često nesvesno izazovemo sami u svakodnevnim situacijama i to zato što nepravilno držimo telo. Evo kako to sprečiti.

Kad stojite u redu

Proverite da li je vaša težina uglavnom na petama dok stojite – one su mnogo bolje za nošenje težine tela nego tkiva na prednjem delu stopala. Zaljuljajte kukove napred-nazad sve dok ne osetite da se većina težine pomakla s prednje strane stopala na pete. Tako sprečavate niz problema na samo s kičmom nego i sa stopalima, uključujući izbočenje zgloba palca.

Kad hodate
Stegnite mišiće zadnjice i zadnje lože na nogama kako biste sa svakim korakom dobili prirodan podsticaj za kretanje napred. To će vam omogućiti bolju ravnotežu i brzinu.

Kad nosite torbu

Torbu nosite bliže kičmi nego pupku. Koristite laktove da biste je gurali ka leđima. Tako vršite manji pritisak na leđa, torbica ne kliza s ramena, a njena težina pomaže da leđa budu savijena unazad, umesto prema napred. Takođe, ne podižite ramena nagore kako biste nosili težinu torbice, to kičmu takođe dovodi u nepravilan položaj i opterećuje je.

Kad perete zube

Držite leđa što ravnije dok četkate zube. Proverite svoj profil u ogledalu kako biste videli kako vam ide. Pokretanje bokova napred-nazad i gore-dole za to vreme koristi telu za jačanje leđnih mišića i istezanje tetiva kolena. Ne naginjite se napred jer to oštećuje kičmene diskove, nerve i ligamente.

Kad sedite

Isturite zadnjicu dok sedite na stolici da biste održavali ravnotežu bez imalo napetosti. Kad ste za računarom, sedite dovoljno blizu tako da ne pogrbite ramena i telo da dodirnete tastaturu, a zatim joj se približite tako da je dodirujete samo podlakticama.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!