Radio Bambi

Kozje mleko i sir sa Romanije pravi eliksir zdravlja!

Farmer Marko Nikolić (44) sa Sokoca uspešno se bavi proizvodnjom kozjeg mleka, sira i surutke, za koje kaže da su prava riznica zdravlja. On tvrdi da čaša mleka od njegovih koza, koje su na ispaši, na pašnjacima iznad 1.000 metara nadmorske visine, na obroncima Romanije, sadrži više od 700 vrsta lekovitog bilja, a da kozji sir predstavlja pravi blagodet za organizam.

-“Siguran sam potpuno u kvalitet mleka svojih koza zbog zdrave ishrane u kojoj nema veštačkih dodataka, ali i zbog dobrih higijenskih uslova u kojima borave. Kozji sir koji proizvodim je pravi delikates, jer sadrži brojne lekovite sastojke, a ponekad u njega dodam i sušeno jareće meso ili neku od lekovitih biljaka”, – rekao je Nikolić.

Za jedan kilogram kozjeg sira potrebno je deset litara mleka. I pored toga cene mlečnih proizvoda sa njegove farme su dosta povoljnije nego na tržnicama.

Sir prodaje po ceni od 25 KM/kg, litar kozjeg mleka za 2,5 KM, a u ponudi ima i kozju surutku.

-“Cene neću menjati dokle bude moglo ovako. Moram istaći da ljudi slabog materijalnog stanja, kojima je potrebno kozje mleko za ublažavanje zdravstvenih teškoća, mogu dobiti mleko bez ikakve naknade, posebno ako je reč o deci i starijim licima”, – kaže Nikolić.

Inače, pre nego je postao farmer, on je proveo 20 godina za volanom u domaćem saobraćaju i međunarodnoj špediciji.

-“Baveći se prevozom, primetio sam da se iz Srbije izvozi kvalitetna roba u Evropu, a uvozi se dosta niža klasa svih proizvoda, pa sam zaključio da je najbitnije proizvoditi zdravu hranu za svoju porodicu, a višak pokušati prodati i nešto zaraditi”, – pojašnjava Nikolić.

Dodaje da mu nije dugo trebalo da se odluči kojim poslom će se baviti, pa se iz Čačka, gde je radio nakon izbeglištva sa područja Olova (FBiH), skućio na Sokocu.

-“Imam deset koza muzara, tridesetak jarića i nekoliko jaraca. To je dovoljno i za potrebe moje porodice, ali i da se pristojno zaradi. Proizvode uglavnom nudim preko društvenih mreža. Najviše zainteresovanih kupaca trenutno je iz Bijeljine i Beograda. Prilikom formiranja stada odlučio sam se za domaću kozu ‘belku’, jer je pitomija i lakše se prilagodi uslovima na ovoj nadmorskoj visini”, – kaže Nikolić.

On je uveren da će se ukazati prilika da proizvodnju kozjeg mleka veže za neki od evropskih projekata zdrave hrane, što bi mu omogućilo proširenje stada i imanja.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!