Radio Bambi

Kratavci čine čuda za lepotu i zdravlje!

Prolećni umor, stalnu malaksalost, učestalo zevanje i potrebu da ne ustajete iz kreveta, možete pobediti ako budete jeli što više krastavaca. Za ovo povrće kažu da je bolje od bilo kog energetskog pića, jer sadrži dovoljne količine vitamina B i ugljenih hidrata.

Osim što može da vas podigne energetski, krastavcu se pripisuje čitav niz pozitivnih efekata. Ovi zeleni plodovi čine kožu lepom i svežom jer obiluju magnezijumom, kalijumom i silicijumom. Krastavci pomažu u probavi i skidanju kilograma, pa su neizostavni u salatama i sendvičima. Kolutovi ovog povrća vrlo uspešno umiruju otečene podočnjake, a kada se jedu hidriraju telo.

Čak se, preporučuje da se kolutom krastavca začini čaša vode.

Krastavcima se pripisuje i lekovita moć.

Naime, zahvaljujući sastojcima pinorezinol, sekoizolaricirezinol i laricirezinol, smanjuju rizik od razvoja raka jajnika, dojki, prostate i materice. Blagotvorni su i zato što snižavaju loš holesterol, kontrolišu pritisak i obogaćuju ishranu dijabetičara. Manje je poznato da krastavac bolje osvežava usnu duplju od žvakaće gume i ubrzava zarastanje postojećih ranica u ustima, kao što i sprečava krvarenje desni.

Na listi pozitivnih dejstava krastavca na zdravlje nalaze se i olakšavanje tegoba usled kostobolje, odličan je za one koji se oporavljaju posle “čašice više” i čuva zdravlje bubrega, jer smanjuje nivo mokraćne kiseline.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!