Radio Bambi

Maca ‘pomaže’ deci u školi!

Učiteljica Ozlem Pinar Ivasku, iz jedne osnovne škole u turskom gradu Izmir, dobila je sjajnu ideju kako da decu dodatno zainteresuje za školu. Uzimajući u obzir nekonvencionalne metode podučavanja, odučila je da dozvoli mački Tombi boravak u razredu i time decu zainteresuje za školu. Tombi je jedna od devet maca o kojima se deca brinu i koje hrane u školskom dvorištu.

Tombi je jedina počela da ulazi i u razred i tako postala jedan od najredovnijih ‘učenika’. Ona je slobodno počela da šeta među školskim klupama, da skakuće od učenika do učenika, a kada bi zaspala, deca su se trudila da budu tiša i pažljivije su slušala nastavu, kako ne bi probudili novog prijatelja.

Učiteljica Ozlem je primetila da su pojedini učenici počeli i ranije da dolaze u školu, samo kako bi proveli vreme sa Tombi. Ona je odlučila da dobije dozvolu od Uprave škole da Tombi bude u razredu. Mačka je odvedena na sve potrebne preglede kod veterinara, redovno je kupaju, a primila je i sve potrebne vakcine. Izvađen joj je i pasoš.

-“Učenici su postali pažljiviji otkako je došla. Ranije su trčali po razredu i bio je nered, ali sada se trude da je ne probude, da ne trče kako joj ne bi smetala, ne pričaju glasno i slično. Zahvaljujući njoj, u razred je došao mir. Maca je veoma slatka. Voli sve učenike, ali nekako najviše voli da bude kod Tuane”, – kaže učiteljica Ozlem.

Učenica Tuana Tuntar rekla je da su srećni što imaju Tombi. -“Maca svako jutro šeta između klupa i pozdravlja nas. Pozdravim i ja nju, a ona dođe da spava kod mene. Napravićemo joj i kućicu u dvorištu, da bude na sigurnom”, – rekla je Tuana. 

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!