Radio Bambi

Mudrosti dana – Če Gevara!

Ernesto Gevara, poznatiji kao Če Gevara (1928-1967), bio je argentinski marksistički revolucionar, lekar, pisac, gerilski vođa, diplomata i vojni teoretičar. Kao jedan od ključnih činilaca Kubanske revolucije, njegov lik je postao sveprisutni kontrakulturni simbol pobune i globalna oznaka u popularnoj kulturi.

Če Gevara je predstavljao jednu od ključnih ličnosti u revoluciji Fidela Kastra na Kubi (1956-1959), kao član pokreta ‘26. jul’. Nakon pobede revolucije, nekoliko godina je bio aktivan u promociji revolucije društva, putujući po svetu kao diplomata Kube, a zatim se lično angažovao u pokretima za oslobođenje od diktatorskih režima putem gerilske borbe, najpre u Kongu, za vreme vladavine Moiza Čombea, a potom u Boliviji.

U Boliviji, spregom Američke obaveštajne agencije i bolivijske vojske, Gevara je najpre uhvaćen, a odmah sutradan ubijen. Njegov lik, kao borca za oslobođenje i žrtve imperijalizma, i danas, nekoliko decenija posle njegove smrti, predstavlja jedan od glavnih simbola i ikona društvene i političke revolucije širom sveta.

Kao strog vojskovođa, i potpuno posvećen svom revolucionarnom cilju sa ogromnim moralnim autoritetom nad svojim trupama, on je ostao kontroverzna ličnost od velike istorijske važnosti.

Ovo su neki od njegovih najpoznatijih citata!

– Nije me briga ako padnem, sve dok je iza mene neko ko će podići moju pušku i nastaviti pucati.

– Ako se treseš od muke na svaku nepravdu, onda si moj drug.

– Bolje je umreti stojeći, nego živeti na kolenima.

– Tišina je argument koji se iskazuje drugim sredstvima.

– Ne možemo znati da za nešto vredi živeti, ukoliko za tu stvar nismo spremni da umremo.

– Tužna je stvar nemati prijatelje, ali je još tužnija stvar nemati neprijatelje.

– Do večne pobede!

– Svaka naša bitka je borbeni jauk protiv imperijalizma i svaka naša bitka je himna za uniju ljudi u borbi protiv zajedničkog neprijatelja – neprijatelja planete – Sjedinjenih Američkih Država.

– Ja nisam oslobodioc. Oslobodioci ne postoje. Narod sam sebe oslobađa!

– Znam da ste ovde da me ubijete. Pucajte kukavice, ubićete samo čoveka!

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!