Radio Bambi

Najveći supermesec u 2022. godini!

U sredu 13. jula, Mesec će biti najbliži našoj planeti u celoj 2022. godini. Tom prilikom udaljenost između Meseca i Zemlje će iznositi 357.264 km, dok će svega 9 sati i 38 minuta kasnije, on biti pun. Iako pun Mesec u teoriji traje samo jedan trenutak – neprimetan za onoga ko nebo posmatra golim okom, zbog veličine, i skoro pun Mesec se sa Zemlje vidi kao pun.

Zbog toga, ljubitelji astronomije vole da izađu napolje i posmatraju ovaj fenomen poznat i kao supermesec.

Kako nastaje supermesec?

Dok kruži oko Zemlje mesec prolazi kroz faze koje se određuju njegovim položajem u odnosu na Zemlju i Sunce. Kada se Mesec, Zemlja i Sunce nađu u ravni tako da je Zemlja u sredini – odnosno Mesec i Sunce budu na suprotnim stranama u odnosu na Zemlju, vidimo pun Mesec.

Najudaljenija tačka ove elipse naziva se apogej i u proseku je udaljena oko 405.500 kilometara od Zemlje. Najbliža tačka je perigej, i u proseku se nalazi na oko 360.000 kilometara od Zemlje. Svakog meseca, Mesec dostiže svoj apogej i perigej. Pun Mesec može da se pojavi u bilo kojoj tački duž te eliptične putanje, ali kada se pun Mesec dogodi na ili blizu perigeja, izgleda nešto veći i svetliji od tipičnog punog meseca. Tada se on naziva supermesec.

Naučnici često ističu da ovaj mesec ima za 30 odsto veće svetlosne vrednosti.

Iako će mnogi očekivati da pod njegovim svetlom vide inače mračnu ulicu dok se kući vraćaju iz izlaska, u praksi to baš i nije tako.

Ova mera količine svetlosti po jedinici površine u stvari znači da će se osvetljenost povećati za 0,28 magnituda. Drugim rečima, za stanovnike planete Zemlje koji ne posmatraju fenomen teleskopom ovo povećanje je neprimetno.

PODRŽITE NAŠ RAD DOBROVOLjNIM NOVČANIM DONACIJAMA:

PAY PAL >>> KLIK NA LINK OVDE

SMS DONACIJE >>> KLIK NA LINK OVDE

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!