Radio Bambi

Narodna verovanja za prestupnu godinu

2024. godina je prestupna godina, dakle ima jedan dan više od uobičajenog broja, tačnije 366 dana. Taj jedan dan se ‘pripisuje’ februaru, odnosno ovaj mesec u prestupnoj godini ima 29 dana.

Za prestupnu godinu postoje razna narodna verovanja.

Mnogi smatraju da u prestupnoj godini mnogo toga ne treba započinjati, niti raditi.

Jedno od verovanja je u da se u prestupnoj godini ne treba venčavati. Ovo je pomalo bizarno verovanje, jer – da li je stvarno moguće da prođe cela godina i da ne bude obavljeno nijedno vjenčanje?

U Grčkoj se čak verovalo da je čitava godina loš predznak za brak, posebno ako se odlučite da stupite u brak baš na 29. februar.

Takođe, još jedno neverovatno verovanje u vezi sa ovim “tipom” godine, jeste da sva deca rođena na prestupnu godinu neće imati sreće u životu. Tome se pridodaje činjenica da one osobe rođene 29. februara slave rođendan jednom u četiri godine i da je to u neku ruku nesreća.

Narodno verovanje koje se najviše tiče zemljoradnika, a oni koji su dugo u tom poslu verovatno su čuli, da ne valja ništa saditi u prestupnoj godini jer se veruje da će ta biljka ili šta god da ste posadili, rađati svake četvrte godine, odnosno svake prestupne. Isto tako, savetuje se da se ne kupuje nova mehanizacija, niti ima žetve i setve, jer se ova godina smatra lošom za celi usev.

Postoji i verovanje da stopa smrtnosti raste u prestupnoj godini, ali to nikada nije dokazano.

PODRŽITE NAŠ RAD DOBROVOLjNIM NOVČANIM DONACIJAMA:

PAY PAL >>> KLIK NA LINK OVDE

SMS DONACIJE >>> KLIK NA LINK OVDE

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!