Radio Bambi

Neodoljive dekoracije mlade Sokočanke!

Sokočanka Jovana Vuković (24), već četiri godine veoma uspešno se bavi izradom dekorativnih predmeta za obeležavanje krsne slave, porodičnih slavlja, Božića, krštenja i drugih svečanosti. Prvu izložbu svojih radova pripremila je u organizaciji sokolačke Ustanove za kulturu “Pero Kosorić”, za “Svetosavsko veče”, što je, kako je izjavila za ‘Srnu’, privuklo veliku pažnju posetilaca ove manifestacije.

Predstavila se sugrađanima kreativnim predmetima za krsnu slavu, u skladu sa tradicijom Romanije, ukrašenim sitom za slavski kolač, posudama za slavsko žito i čuvenom buklijom, ukrasnim prstenovima za salvete, te predmetima ukrašenim dekupaž tehnikom. Vukovićeva se od školskih dana isticala kao kreativna osoba sa darom za crtanje i uređivanje prostora, ali i naglašenom željom da njen posao ne bude ograničen kancelarijom i radnim stolom.

-“Prvi kreativni radovi, spoj tradicije i modernih tehnika izrade, nastali su u pripremi moje porodične slave Svetog Nikole, izradom ukrasnih prstenova za salvete. Nakon pohvala, nastavila sam da radim i druge dekoracije po narudžbi za rodbinu i prijatelje”, – kaže Jovana.

Za godinu dana lepeza njenih dekorativnih radova proširena je na izradu po narudžbi dekoracija za božićne praznike u tradicionalnom stilu. Tu su i slatke dekoracije za tortice, ukrasi za kićenje svatova, čaša za mladence, pokloni i čestitke za krštenja, rođendane i ostale svečanosti. Jovana je posao proširila ulepšavanjem predmeta dekupaž tehnikom, izradom svih vrsta nakita, ručno pletenim kapama, rukavicima i šalovima za decu i odrasle. Kako su svi njeni radovi, ističe kreativna Sokočanka, našli put do kupca, preko poznanika i društvenih mreža, shvatila je da je njen hobi lagano prerastao u posao od kojeg može da zaradi.

-“Pronalazim se u izradi kreativnih radova, volim to, jer sa svakom dekoracijom dolazi nova ideja, ispunim svoj dan nečim lepim i učinim sebe srećnom, a i pokrijem troškove kupljenog materijala i rada”, – kaže Vukovićeva.

Ona je odlučila da otvori poslovni prostor na Sokocu u kojem će moći da sve svoje proizvode na jednom mestu ponudi zainteresovanim kupcima.

-“Želim svoje slobodno vreme da iskoristim baveći se kreativnim radom od kojeg imam koristi i tako obezbedim sebi posao bar na neko vreme, dok ne diplomiram na Ekonomskom fakultetu i dobijem bolje zaposlenje”, – ističe Vukovićeva.

Drugu izložbu svojih kreativnih radova, posvećenu ženama, Jovana planira za 8. mart na Sokocu.

Šta sve Jovana radi pogledajte na linku >>> OVDE!

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!