Radio Bambi

Migrantima po 5.000 evra da napuste njihovu zemlju!

Državni vrh u Finskoj je odlučio da poveća finansijsku pomoć kako bi podstakli veći broj migranata da napuste ovu skandinavsku zemlju. Vlada Finske je donela odluku da udvostruči finansijsku pomoć tražiocima azila koji dobrovoljno napuste ovu zemlju. Prema najnovijoj odluci, svaki migrant koji napusti Finsku dobit će 5.000 evra, dok je ranije taj iznos bio 2.500.

Migranti koji pristanu na ovu ponudu dobiće pomenuti iznos u gotovini ili kao subvenciju za životne namirnice i druge usluge.

Finske vlasti su se odlučile na ovaj korak jer se sve manje migranata odlučuje da napusti ovu zemlju.

-“Želimo ih ohrabriti da idu kući. U našoj zemlji trenutno imamo na hiljade ljudi kojima je odbijen zahtev za azil. Oni nemaju boravišnu dozvolu i podrška koju im pružamo postaje sve skuplja”, – rekla je Tarja Rantala iz Ureda za migracije.

Od 2016. do 2018. godine Finska je odobrila 3,8 miliona evra za 4.181 osobu da napuste ovu zemlju.

U istom periodu, Finska je dodatno potrošila 1,5 miliona evra na povratne avionske karte.

Uprkos pokušaju Finske da podstakne migrante da odlaze iz ove zemlje, broj osoba koje su dobrovoljno napustile Finsku opao je sa 1.422 u 2017. na 646 u 2018. godini.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!