Radio Bambi

Ona živi sa pet muževa!

Poliandrija je vrsta poligamne bračne zajednice koju sačinjavaju jedna žena i više muškaraca. Ovaj vid porodice se primarno javlja kod plemena. Na Tibetu, gde žene uživaju veliku slobodu, ali i za još neka plemena srednje Azije i severne Indije, karakteristična je tzv. ‘bratska poliandrija’, gde bračni ugovor brata koji je oženjen, istovremeno je i ugovor njegove braće.

Rajo Verma (21) iz Indije u braku je s petoricom muškaraca. Njih petorica su braća i svi žive zajedno u kolibi s jednom sobom. Ona svaku noć provodi s drugim bratom, a s jednim od njih ima i dete. Međutim, ni ona sama ne zna ko je od njih petorice otac tom detetu.

-“Živim sa pet jakih ljudi. Svake večeri spavam sa njima na rotacionoj osnovi. Imam jedno dete, ali nemamo pojma ko je od njih petorice otac našeg sina. U početku sam se se osećala čudno, ali sada sam se navikla. Moja majka je bila udata za tri brata, pa kada sam se udala, znala sam da moram sve njih prihvatiti kao svoje muževe”, – kaže Rajo.

Iako njena priča deluje ‘čudno’, ovo nije neobično za sever Indije, gde Hindu tradicija nalaže da žena udata za jednog muškarca koji ima braću postaje supruga i ostalim muškarcima iz te kuće.

Rajo i njen zakonski muž Gudu (21) venčali su se pre četiri godine i tada je ona dobila još četiri muža, braću mladoženje – Baj Jua (32), Sant Rama (28), Gopala (26) i Dineša (18).

-“Svi imamo seks s njom, ali ja nisam ljubomoran. Ona je ipak zvanično moja. Mi smo jedna velika srećna porodica”, – kaže Gudu.

Rajo kuva, čisti, pazi na 18-omesečnog Jaia, a svake večeri ispunjava i bračne obaveze.

-“Spavam sa njima. Imam seks svake večeri sa jednim od njih petorice. Lepo nam je iako nemamo krevete, samo puno prostirki na podu. Imam mnogo više pažnje i ljubavi od većine žena”, – kaže Rajo.

Kod nomadskih plemena u tom delu, žena može imati, osim sa deverima, odnose i sa prijateljima, a postoji i običaj ustupanja žene strancu zbog čega je ovaj u obavezi da ostavi poklon.

Prema nekim izvorima, žena nije u obavezi sa bude sa svakim deverom, već samo sa onim kojeg odabere. U slučaju da muž nema braću, u bračnu zajednicu mogu da stupe i rođaci, a u Lasi i centralnom Tibetu i svekar može da bude u tom braku, pa i muževljevi stričevi. Pri tome svi muževi žive zajedno sa ženom u očinskoj kući, ali onaj koji se odluči na odlazak gubi pravo na život sa njima.

U istočnom Tibetu, deca koja se rode u takvom braku, najstarijeg brata nazivaju ocem, a njegovu braću ‘malim’ očevima. Ukoliko žena ostane udovica, na njoj je izbor sa kojim će bratom živeti.

Ukoliko se odluči za najstarijeg, mlađa braća zadržavaju pravo da žive sa njom, ali ako se odluči za najmlađeg, starija braća neće imati to pravo.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!