Radio Bambi

Zabranjen uvoz sardina ‘Sara’!

Inspekcija za hranu Republike Srpske zabranila je uvoz 11.271 konzerve ‘Sara’ sardina u biljnom ulju, težine 150 grama, zbog povećanog sadržaja arsena. Iz Inspektorata je saopšteno da su konzerve poreklom iz Indonezije, a upotrebljive su do 27. jula 2023. godine.

-“Prilikom pregleda pošiljki hrane iz uvoza, nadležni inspektor izvršio je uzorkovanje navedene pošiljke za laboratorijsku analizu radi ispitivanja sadržaja teških metala i histamina. Na osnovu rezultata analize koju je izvršio Veterinarski institut ‘Dr Vaso Butozan’ utvrđen je povećan sadržaj arsena, na osnovu čega je ocenjeno da pošiljka ne zadovoljava parametre propisane Pravilnikom o maksimalno dozvoljenim količinama za određene kontaminante u hrani”, – navedeno je u saopštenju.

Iz Inspektorata dodaju da je uvoznik zatražio superanalizu koja je izvršena u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, a koja je potvrdila rezultate prve analize.

-“Utvrđeno je prisustvo arsena u količini od 3,24 mikrograma po kilogramu, dok je referentna vrednost tri mikrograma po kilogramu”, – preciziraju iz Inspektorata.

Sporna pošiljka uništena je pod nadzorom inspekcije.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!