Radio Bambi

Pogledajte kako se virus brzo širi! (Video)

Popuštanjem vanrednih mera uvedenih zbog borbe protiv virusa korona (COVID-19) i smanjivanjem broja novoobolelih ponovo su počeli da rade kafići i restorani. U njima se sprovode propisane mere zaštite, što ne znači da su posetioci potpuno sigurni.

Koliko se brzo virus može proširiti u zatvorenom prostoru, najbolje pokazuje japanski eksperiment koji je na ‘Tviteru’ objavio virolog Mark Van Ranst. U videu je prikazano koliko se brzo virus prenosi među ljudima u restoranu. U eksperimentu je učestvovalo 10 osoba, od kojih je jedna ‘bila zaražena’ fluorescentnom bojom koja je predstavljala virus.

Posle pola sata uobičajenog ponašanja u restoranu, ugašena su svetla, a na videlo je izašlo koliko su se fluorescentne čestice proširile.

Osim što ih je bilo na priboru za jelo, tanjirima, čašama i stolovima, vidljive su bile i na delovima tela koje su često dodirivali, kao što su usta, nos i ruke.

Stručnjaci svakog dana apeluju na građane da nose maske, rukavice i često i temeljno peru ruke, kako bi se dodatno sprečilo širenje virusa.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!