Radio Bambi

Šta je crveni konac za hrišćanstvo i islam?!

Nošenje crvenog konca oko ruke (protiv uroka) stara je tradicija slovenskih naroda, a danas je najpopularnija u Bugarskoj, istočnim zemljama, sledbenicima Kabale, i generalno narodima koji prihvataju paganizam. Ovaj običaj zadržao se i kod nas, a najčešće se praktikuje stavljanje crvenog končića oko ruke novorođenom detetu.

Ali, da li hrišćani, naročito kršteni, treba da nose crveni konac oko ruke?

Konac crvene boje simbolizuje strast, uspeh i sreću. Vezuje se obično oko zgloba leve ruke, jer se, navodno, levom rukom osoba povezuje sa drugim silama. Formirani krug od crvenog konca navodno daje zaštitu od negativnosti i obećanja nečastivog i štiti od loših namera i zlih ljudi. Ipak, u hrišćanstvu ovakve metode nisu odobrene. Naša vera smatra ih idolopoklonstvom kojim ljudi menjaju molitvu. Crveni konac nije dozvoljen i zbog toga što zapravo predstavlja ritual, potiče od magije i smatra se amajlijom. Hrišćanstvo, kao jedini simbol zaštite smatra krst i molitvu, dok se crveni konac smatra paganizmom i simbolom koji je u stanju da poljulja vašu veru. -“Ako vam je potrebna dodatna zaštita, poradite bolje na svom duhovnom stanju”, – poručuju i pravoslavni i katolički sveštenici.

I islamski poglavari se slažu sa ‘kolegama’.

-“Protiv uroka spas potražite u molitvama i dovama. Nošenje crvenog konca oko ruke i stavljanje istog novorođenom detetu je neislamski. To je čak jedan opasan vid kompromitovanja čistog verovanja. Posebno je izražen među Bošnjacima u dijaspori, ali sve više i na Balkanu. To je pogrešno i suprotono našem verovanju. Bošnjaci bi morali da se klonu ovog ružnog i opasnog običaja koji nema utemeljenja u islamu. Samo molitva može da nas spasi urokljiva i zavidna oka i ništa više”, – složni su u mišljenju o crvenom koncu islamski poglavari.

Dakle, zvanično, nošenje crvenog konca oko ruke nije poželjno u hrišćanstvu i islamu.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!