Radio Bambi

Stigli su Huawei Mate 30 Pro i Lite!

Nova ‘Huawei Mate 30’ linija pametnih (najpametnijih) telefona je stigla. Prezentacija godine održana je u Minhenu, gde su predstavljeni najjači modeli sa potpisom kompanije ‘Huawei’ – ‘Huawei Mate 30 Pro’ i ‘Huawei Mate 30 Lite’. Glavne kamere na novim telefonima postavljene su u obliku kruga koji je ‘Huawei’ nazvao ‘Halo ring’, a sve je inspirisano izgledom profesionalnih fotoaparata.

Kamera zauzima i centralno mesto na telefonu koji izleda impresivno i veoma moderno. ‘Super Sensing’ kamera je zvanični naziv kombinacije sočiva koji dolaze kod novih ‘Mate telefona’. Kod ‘Mate 30 Lite’ ona je kombinacija ultraširokougaonog sočiva od 16 MP, ‘Supersensing’ širokog sočiva od 40 MP, telefoto sočiva od 8 MP kao i laserskog fokusa. Kod jačeg i većeg modela ‘Mate 30 Pro’ ona ima takođe četiri sočiva. Dva su od po 40 MP, telefoto ima 8 MP, a četvrto je tu kao 3D senzor. Sočiva propuštaju do 40 odsto više svetlosti što je primetna promena kod noćnih fotografija koje su i ranije bile jedna od glavnih prednosti ‘Huawei’ telefona u odnosu na konkurenciju.

Ogroman je napredak i kod pravljenja video zapisa jer je ovo prva 40 MP ‘cine’ kamera na nekom telefonu, jer beleži 4K 60 fps snimke i to pri veoma slabom osvetljenju.

Takođe, sada, prvi put, može da se napravi i video sa blurovanom pozadinom dok je kadar izoštren na glavnom subjektu. Uz telefon će moći da se kupi i gimbal za preciznije i stabilnije pravljenje snimaka koji će se automatski konektovati sa telefonom. Novitet je i novi displej nazvan horizont displej sa zakrivljenjem od 88 odsto. Kod većeg modela ‘Mate 30 Pro’ on ima 6.53 inčni ‘Flex OLED’ ekran sa 2.400 x 1.176 i odnosom strana 18.4:9. Tu je smešten i usek koji je manji nego kod prethodnih ‘Huawei’ telefona, smanjen je sa 33 milimetra na 26,6 milimetara i tu je smeštena 3D kamera, standardna ‘selfi’ kamera ali i senzor koji detktuje pokret.

Zanimljivo je da sada postoji i virtuelno dugme kojim se može smanjivati i pojačavati zvuk, ali i praviti ‘selfi’. To znači da je uklonjeno fizičko dugme za obavljanje ovih funkcija.

Telefon ima ugrađen skener otiska prsta u ekran, a na raspolaganju je i 3D skeniranje lica. ‘AI’ je uključen u zaštitu privatnosti, pa ‘Huawei’ može da sakrije sakrije poruke, fotografije i podatke kada primeti da vam neko viri u telefon.

Telefon dolazi u ljubičastoj, zelenoj, crnoj i metalik sivoj boji, ali je dostupna i verzija u ‘vegan koži’ pri čemu telefon ostaje vodootporan.

Baterija koja ide uz ‘Mate 30’ ima 4,200, a ‘Mate 30 Pro’ 4,500 mAh. Ova dva telefona će naslediti ‘Mate 20’ seriju, prodatu u više od 16 miliona komada.

S obzirom na mogućnosti i savršenstvo, cene novih ‘Huawei’ telefona su iznenađujuće. ‘Huawei Mate 30 Lite’ koštaće 799 evra, ‘Huawei Mate 30 Pro’ 1.099 evra, ‘Mate 30 Pro 5G’ 1.199 evra i ‘Huawei Mate 30 RS Porsche Design’ 2.095 evra.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!