Radio Bambi

Švajcarski glečeri se tope rekordnom brzinom!

Zbog rekordno visokih temperatura ovog leta švajcarski glečeri se tope velikom brzinom, piše ‘Blick.ch’. Matias Hus, sa Univerziteta u Cirihu (Zürich), upozorio je da je samo u periodu od 14 dana tokom toplotnog talasa u junu i julu zabeležen gubitak od 0,8 milijardi tona leda i snega, što ocenjuje kao ‘apsolutno neubičajeno’. Toplotni talasi u junu i julu izazvali su veliko topljenje glečera, pa je tako na Ronskom glečeru na Furkapass-u (2.429 metara nadmorske visine) već duže vreme pokriven led kako bi se usporilo topljenje.

Na Titlis glečeru (3.238 metara nadmorske visine), na granici kantona Obvalden (Obwalden) i Bern, vlasti su preduzele mere predostrožnosti kako bi se sprečilo topljenje.

Najveći glečer u Alpima u Švajcarskoj, Aleč (Aletsch) glečer, od 1870. godine smanjio se za više od tri kilometara, a u poslednjim decenijama topljenje se ubrzalo.

Hus je naveo da su jake snežne padavine prošle zime, u poređenju sa ranijim godinama, bile dobre za glečere, ali da su dva jaka toplotna talasa ovoga leta bila dovoljna da vrate stanje leda i snega na prosečne vrednosti, pa čak i nešto ispod toga.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!