Radio Bambi

U ovo doba godine preti nam više od 200 virusa!

Juče je zvanično počela jesen, a iako je temperatura još letnja, sezona prehlada je već tu. Virusi se među decom po školama veoma brzo šire, ali i preklapaju. Deca slabije vode računa o higijeni ruku, dele obroke, pa su zbog toga podložnija infekcijama.

Školarci se već uveliko žale na curenje i zapušenost nosa, kašalj, otežano disanje, ali i povišenu telesnu temperaturu. U ambulantama za odrasle nešto je manji broj pacijenata, a najčešće imaju tegobe zbog ‘preklapanja prehlade sa simptomima alergije’.

Stručnjaci kažu da je u ovo doma godine u opticaju više od 200 virusa koji uzrokuju prehladu.

-“Simptomi se javljaju od dva do tri dana nakon početne infekcije. Za razliku od respiratornih infekcija, prehlada izaziva znatno blaže tegobe i uglavnom prolazi za dan do dva. Kada prehlada potraje, znači da je došlo do pojave bakterija, upale bronhija ili je udružena sa simptomima alergije. Ukoliko je reč o virusnoj ili bakterijskoj infekciji, onda će po pravilu da bude povišena telesna temperatura”, – kaže dr Branko Joković, specijalista opšte medicine.

Curenje i zapušenost nosa, kašalj i svrab u grlu kod najvećeg broja pacijenata nastaju samo kao posledica alergije.

Doktori za oporavak od prehlade savetuju tople napitke bogate mineralima, a za ublažavanje bolova u grlu i kašlja čajeve sa medom. Temperaturu bi trebalo snižavati samo ukoliko pređe 38,5 stepeni Celzijusovih.

Iste mere za saniranje prehlade savetuju se i najmlađima.

Virusi prehlade izazivaju upalu sluzokože nosa i grla. Kada dođe do komplikacija ili pojave bakterija najčešće je reč o sinuzitisu i infekciji uha, i onda u lečenje moraju da se uključe antibiotici.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!