Radio Bambi

Veoma zdrav vrući napitak!

Da li ste probali topli napitak od mlevenog sušenog korena divlje orhideje? To je još jedan zanimljiv turski specijalitet, koji se zove Salep. Pravi Salep je čista egzotika i može se probati samo u Turskoj, jer je komercijalni izvoz zabranjen zbog opasnosti od istrebljenja divljih orhideja, čiji se koren suši, melje i predstavlja glavni sastojak ovog napitka.

Moguće je širom Evrope kupiti Salep prah pa ga možete sami spremiti ili kupiti gotov napitak u tetrapaku koji se samo podgreje. Pored osnovne i originalne verzije koja obavezno ide sa cimetom i Salep naravno može doći u različitim ukusima, sa dodatkom mlevenih pistaća, lešnika i čokolade. Salep se priprema vekovima. Blagog je ukusa i specifičnog mirisa, prožet toplom aromom cimeta. Odlično okrepljuje i utopljava.

Pored toga što je zaista prijatnog ukusa, sama činjenica da je nekada davno nekom palo na pamet da osuši i samelje koren divlje orhideje i iskoristi ga za spravljanje toplog napitka čini da tako nešto prosto morate probati.

Salep u prahu je osušeno, mleveno korenje nekoliko vrsta divlje orhideje, korena đumbira i cimeta. Salep u prahu možete da pripremite na dva načina. Prvi i jednostavniji je da u veću šolju stavite od 2-4 kašičice praha (zavisno da li želite jači ili slabiji), i prelijete proključalom vodom ili toplim mlekom. Dok sipate vodu ili mleko u šolju, prah obavezno mešati.

Drugi način je da pomešate 2-3 velike kašike praha sa čašom mlake vode ili mleka da ne bude grudvica. U šerpu nasuti litar vode, pa kada voda u šerpi počne da ključa dodati umućeni prah. Kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne dobije gušća, pomalo sluzava tečnost. Sipa se u staklene čaše, pa se po površini pospe prah đumbira ili cimeta.

U slastičarnama u Turskoj postoje specijalna kuvala za pravljenje Salepa.

Pored toga što je ukus ovog napitka neodoljiv, Salep je i veoma zdrav.

Pomaže kod lečenja upala sluznice creva i želuca, a posebno kod raznih vrsta katara i proliva. Salep oštećenu sluzokožu probavnog trakta oblaže zaštitnim slojem koji sprečava dalja oštećenja i omogućava oštećenim mestima da se oporave. I ne samo da omogućava nego i učestvuje u zaceljivanju i jačanju sluzokože, funkcionalnoj delatnosti sluzokože probavnog trakta.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!