Radio Bambi

Začinska i veoma lekovita biljka!

Ovo nije samo začinska, već i veoma lekovita biljka. Bosiljak je efikasan u ublažavanju prehlade, očuvanju zdravlja srca, bubrega i zuba, a pomaže i u smanjivanju stresa. Mešavina lišća bosiljka s đumbirom i medom izvrsna je protiv raznih respiratornih bolesti, poput prehlade, gripa, astme i bronhitisa.

Ova mešavina otvara disajne puteve koji su blokirani sa sluzi, i pomaže obolelima da pravilno dišu. U slučaju upale grla, dobro je da se grgoće mlaka voda u kojoj je neko vreme bio potopljen bosiljak. Delovaće protivupalno i olakšaće simptome.

Žvakanje nekoliko listova bosiljka dnevno znatno smanjuje rizik od srčanog udara i kardiovaskularne slabosti.

Bosiljak je uopšteno dobar za zdravlje, a travari preporučuju žvakanje njegovih listova i za ublažavanje stresa. Ova lekovita i začinska biljka jača bubrege, i dobra je u borbi protiv bubrežnog kamenca.

Fitoterapeuti savetuju uzimanje mešavine bosiljka i meda barem šest meseci da bi se ublažili bolovi i izbacio kamen.

Bosiljak je efikasan i u eliminaciji lošeg zadaha, a oni koji pate od problema krvarenja desni, mogu ovaj proces uspešno da zaustave, takođe, žvakanjem njegovih listova. Žvakanje bosiljka smanjuje i želju za cigaretom. Samo jedan listić je dovoljan da smanji ovu zavisničku naviku i odgodi žudnju.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!