Radio Bambi

Žene se ugoje 2,5 kg tokom menstruacije!

Nemojte da se iznenadite ako su vam farmerke tokom ‘onih dana’ u mesecu tesne, jer neke žene mogu dobiti čak i do dva i po kilograma tokom ciklusa. Višak kilograma potiče od viška vode.

Tokom ciklusa, telo zadržava puno tečnosti, a onda ta tečnost nestaje. Ženski seksualni hormon estrogen je na vrhuncu tokom drugog dela menstrualnog ciklusa, tačno pre same menstruacije.

Visoki nivoi estrogena mogu indirektno dovesti do toga da telo zadržava više tečnosti, čineći da se osećate naduto i potencijalno izazivajući dobijanje nekoliko kilograma vode. Dobre vesti: nivoi estrogena padaju kada menstruacija prođe, tako da ćete osetiti blago olakšanje.

-“Drugi hormon u igri je progesteron. U drugoj polovini ciklusa nivoi progesterona naglo rastu, što dovodi do zadržavanja vode, osetljivosti grudi, a ponekad i do dobijanja kilograma”, – kaže dr Nataša Džonson, ginekolog u Bostonu.

Neke žene primećuju da se njihove grudi povećavaju tokom ciklusa, to se dešava zahvaljujući progesteronu koji izaziva da telo povuče tečnost iz krvnih sudova u tkiva, čineći da ta tkiva izgledaju punije. Tokom menstruacije ne žudite za zelenišem, ali žudite za slatkišima i brzom hranom. Nažalost, ta hrana je upravo ono što vam nije potrebno. Grickalice i jednostavni ugljeni hidrati, kao što su bombone ili kolači, dovode do zadržavanja tečnosti.

-“Stvarno je zapanjujuće koliko žene mnogo žele kafu tokom menstruacije, ali unošenje više kafe u ishranu može izazvati neke gastrointestinalne probleme, kao što su nadimanje i nelagodnost.  To se odnosi i na gazirana pića. Neke žene često pogrešno razmišljaju o tome kako gazirana pića mogu da ih hidriraju. Ali, to nije slučaj, pogotovo zato što bezalkoholna pića obično dolaze sa mnogo dodatog šećera ili veštačkih zaslađivača, što je još gore za nadimanje”, – kaže dr Džonson.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!