Radio Bambi

Neviđena kazna za sportiste Rusije!

Svetska antidoping agencija (World Anti Doping Agency – WADA) izrekla je Rusiji četvorogodišnju zabranu učešća na svim velikim sportskim događajima zbog manipulacijama vezanih za korišćenje nedozvoljenih sredstava. Ova istorijska odluka znači da Rusi neće moći da se takmiče ni na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, ni na Svetskom prvenstvu u fudbalu dve godine kasnije.

Sa druge strane, individualnim sportistima je ostavljena mogućnost da pojedinačno, svako od njih, dokazuje da nije bio deo ‘mašinerije koja je podržavala korišćenje nedozvoljenih sredstava’, a ako im se dozvoli učešće – to će biti pod neutralnom zastavom.

Rusija ima 21 dan za žalbu na ovu odluku, a ako ne bude zadovoljna rešenjem, može da se žali Sudu za sportsku arbitražu u Lozani, švajcarskom gradu u kome je WADA i donela odluku o suspenziji.

Podsetimo, Rusija je nedavno, u želji da njenim sportistima više nigde ne bude zabranjeno da se nadmeću zbog navodnog ‘državnog potpomaganja dopinga’, poslala određena dokumenta na tu temu, ali je onda optužena od Međunarodnog olimpijskog komiteta da se u tim papirima ne nalaze ‘ni potpuni, ni sasvim tačni podaci’.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!