Radio Bambi

Kada počinje izmeštanje migranata iz Vučjaka?!

Migranti iz kampa Vučjak tokom današnjeg dana neće biti premešteni na druge lokacije u FBiH. Od jutarnjih časova migranti su obavljali svakodnevne aktivnosti, donosili su vodu, umivali se, čistili šatore i ložili vatru kako bi se zagrejali. U improvizovanim prodavnicama pripremana je hrana za one koji imaju novac da istu kupe, dok je većina migranata čekala hranu koju im dostavljaju predstavnici Crvenog krsta.

Zbog bezbednosti migranata javnosti neće biti saopšteno tačno vreme kada će migranti biti premešeteni iz Vučjaka.

Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafa Ružnić najavio je da će izmeštanje migranata iz kampa Vučjak-Bihać biti podeljeno u tri faze.

Ružnić je rekao kako će u sklopu prve faze biti pripremljeni bezbednosni aspekti izmeštanja migranata, što znači osiguranje hrane i prevoza, doktora i tehničara, kao i policijskih snaga. Akcija izmeštanja će, kako je to najavljeno, biti operativna.

-“Izmeštanje migranata iz Vučjaka će trajati tri dana, i biće podeljeno na predradnje, radnje izmeštanja i radnje koje će se desiti kasnije. Mi smo zaduženi da operativno pripremimo predradnje. Dogovoreno je to sa ministrom bezbednosti BiH Draganom Mektićem”, – naveo je Ružnić.

Prema dostupnim informacijama, migranti iz Bihaća trebaju biti privremeno prebačeni u kasarne Ušivak-Hadžići i Blažuj-Ilidža.

Šef Međunarodne organizacije za migracije u BiH i subregionalni koordinator za Zapadni Balkan Peter Van Der Overart je rekao da je izmeštanje migranata iz kampa Vučjak prvi korak ka smanjivanju pritiska sa USK. -“Sve je plaćala međunarodna zajednica, njihov budžet je ostao kao u 2017. i 2018. godini. Svi ovi centri finansiraju se od međunarodne zajednice”, – poručio je Overart.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!