Radio Bambi

Preminuo Niki Lauda! (Video)

Legendarni automobilista i vlasnik nekoliko avio kompanija, Niki Lauda, preminuo je u Beču u 70-oj godini života, devet meseci posle transplantacije pluća. Za većinu on je jedno od najpopularnijih lica ‘Formule 1’ svih vremena, i to lice puno ožiljaka od nesreće na Velikoj nagradi Nemačke na stazi ‘Nirburgring’ 1976. godine.

Tada mu se posle udara u ogradu zapalio bolid (Ferari) i to na trci koju je želeo da izbegne zbog slabog obezbeđenja na stazi. Samo šest nedelja kasnije, propustivši tek dve trke oporavljujući se od teških opekotina, vratio se na stazu na trku u Monci. Tri puta je bio svetski prvak u ‘F1’, 1975., 1977. i 1984. godine, vozeći za ‘Ferari’ i ‘Brabham Alfu’.

Iako je bilo uspešnijih vozača za mnoge je Lauda simbol najvećeg trkača ikada, jer je imao idealnu kombinaciju veštine, inteligencije i hrabrosti.

Najveće rivalstvo imao je sa britanskim vozačem Džejmsom Hantom za kojeg ga je vezivalo i veliko prijateljstvo van staze. Pošto je ostavio trkački volan, Niki Lauda je postao komentator trka i avio preduzetnik. Osnovao je i vodio tri avionske kompanije. Uz automobilizam, letenje mu je bila druga strast i često je sam pilotirao putničkim avionima svojih kompanija.

Posledice nesreće u Nirnbergu odrazile su se na njegovo zdravlje pa su mu dva puta presađivali bubrege, a jedanput pluća.

Ženio se dva puta i imao je petoro dece, a druga supruga, stjuardesa Birgit Vecinger mu je 2005. godine donirala bubreg.

Sa njom je 2009. godine dobio blizance, sina i ćerku. Sa prvom suprugom je dobio tri sina.

-“Njegova dostignuća pamtićemo zauvek. Njegova žeđ za akcijom, direktnost i hrabrost ostaće uzori i simboli svih nas”, – navodi se u izjavi njegove porodice.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!