Radio Bambi

19 godina od terorističkih napada u SAD! (Video)

Danas se navršava 19 godina od stravičnih terorističkih napada koji su se dogodili 11. septembra 2001. godine u Americi. Sjedinjene Države, ali i većina ostatka sveta, zanemela je na današnji dan 2001. godine, kada je u terorističkim napadima ubijeno gotovo 3.000 ljudi u Njujorku, Virdžiniji i Pensilvaniji. I ova 19-a godišnjica izaziva bolno sećanje u porodicama onih koji su poginuli.

Serija koordinisanih terorističkih napada protiv Sjedinjenih Američkih Država dogodila se u utorak, 11. septembra 2001. godine. Prema zvaničnom izveštaju 19 osoba u službi “Al Kaide” (mreže militantnih islamističkih organizacija), otelo je 4 američka aviona.

Dva su udarila u Svetski trgovinski centar (STC) na Menhetnu u Njujorku, po jedan u svaki soliter u 17 minuta razlike, ubrzo nakon čega su se oba solitera srušila.

Treći avion je udario u Pentagon, glavno sedište Ministarstva odbrane SAD u Vašingtonu.

Četvrti avion se srušio u ruralnom delu Pensilvanije, 130 km istočno od Pitsburga, nakon što su putnici pružili otpor otmičarima.

Izveštaj je pokazao da su napadači pretvorili otete avione u najveće samoubilačke bombe u istoriji, te su izvršili najubitačnije napade ikad počinjene protiv Sjedinjenih Američkih Država.

Napadi 11. septembra su relativno najznačajniji događaj koji se do sada desio u 21. veku u smislu opštih ekonomskih, socijalnih, kulturnih i vojnih posledica koje su usledile u Sjedinjenim Američkim Državama i mnogim drugim delovima sveta. Prema zvaničnim podacima, 11. septembra 2001. godine, živote je izgubilo nešto manje od 3.000 ljudi, uključujući i teroriste.

Odgovornost je pala na ‘Al Kaidu’ i vođu te organizacije Osamu Bin Ladena, koji je, paradoksalno za sve terorističke organizacije, demantovao da je njegova stajala iza organizacije terorističkog napada.

Mnogo je različitih pretpostavki oko motiva napada, pisalo se da su teroristi reagovali zbog američkog iskorištavanja resursa Arabijskog poluostrva, mešanja u politiku zemalja tog područja, podrške Izraelu i antiislamističke kampanje. Postoji i teorija da je ovo bila lična osveta Bin Ladena. On je navodno dugo godina radio kao američki tajni agent, a kada su Amerikanci pokušali da ga ‘sklone’, rešio je da im se žestoko osveti.

Događaji od 11.9.2001. godine su Osamu Bin Ladena promovisali u najtraženijeg čoveka na svetu, a ‘Al Kaidu’ najmoćnijom terorističkom organizacijom. Najsmrtonosniji napad na američkom tlu nakon napada na Perl Harbor 1941. godine, događaj od 11. septembra 2001. godine, trajno je promenio američku percepciju bezbednosti i izazvao to da tadašnji predsednik Džordž Buš proglasi rat protiv terorizma i okupira Avganistan. Sjedinjene Države tragale su za vođom ‘Al Kaide’, Osamom Bin Ladenom, godinama nakon napada, a u maju 2011. godine tim američkih mornaričkih foka izveo je napad na utvrđenje u Abotabodu (Pakistan) i tada je Bin Laden ubijen.

Spomenici ubijenima tokom terorističkog napada 11. septembra podignuti su u Njujorku, Virdžiniji i Pensilvaniji. Mesto pada aviona u Pentagonu brzo je obnovljeno nakon napada. Novom tornju Svetskog trgovinskog centra trebalo je dosta vremena da bude izgrađen, ali sada se uzdiže iznad nebodera na Menhetnu kao najviša zgrada u Sjedinjenim Državama.

“CNN” je 11. septembra 2001. godine redovno emitovao program, a onda je u redakciju stigla strašna vest. Kako je to izgledalo možete pogledati u video snimku ispod teksta.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!