Radio Bambi

20 godina posle, muk i tuga na pomenu! (Video)

Na današnji dan, pre 20 godina, ubijen je Željko Ražnatović Arkan. Kao i svake godine do sada, njegova supruga Svetlana Ceca Ražnatović, obeležila je godišnjicu Arkanove smrti. Svake godine Arkanova porodica izađe na njegov grob kako bi odala pomen, a uz Cecu su i danas bili Anastasija i Veljko.

Ceca je sa porodicom na Novo groblje došla u 11 časova. Nakon sto su zapalili sveće i položili cveće sveštenik je zamolio sve prisutne da očitaju očenaš. Na grob je, prema običajima, izneto i posluženje, za šta je bila zadužena Cecina sestra Lidija Ocokoljić, koja je došla u pratnji svog supruga Predraga, a pomenu je prisustvovao i Cecin kum, bivši fudbaler Dragiša Binić.

Ceca i Anastasija bile su vidno utučene, a oči pune suza skrivale su iza tamnih naočara.

Porodica Ražnatović je ove godine proširena za jednog člana, budući da se Veljko oženio, ali njegova supruga Bogdana nije prisustvovala pomenu. Bogdana je u drugom stanju, pa, kako je običaj kod Srba, trudnice ne dolaze na groblja i ne bi trebalo da pristustvuju sahranama, opelima i pomenima.

Pre poslednjeg rata, Arkan je ‘harao’ po Evropi, a na njegovoj meti su bile mnoge zlatare i banke. Velike količine zlata i novca, Arkan je sa svojom ekipom opljačako u Belgiji, Holandiji, Švedskoj, Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj i Italiji. Retko je policija uspevala da ga ‘ulovi’ a i kada bi završio iza rešetaka, uspešno je uspevao pobeći. Priča se i da je od 1974.-1984 g. radio za Državnu bezbednost (DB), te da je po njihovom nalogu širom Evrope vršio atentate nad teroristima, političkim emigrantima i protivnicima tadašnjeg vladajućeg političkog režima.

Ražnatović je pred raspad Jugoslavije izašao u javnost kao vođa ‘delija’, navijača Crvene Zvezde. Kada je Hrvatska proglasila nezavisnost, Ražnatovića su u oktobru 1990. godine uhapsile hrvatske vlasti u Dvoru na Uni. Nakon šest meseci zatvora (iako je osuđen na pet godina), pod do danas nerazjašnjenim okolnostima je pušten iz zagrebačkog zatvora, nakon čega se vratio u Beograd.

Arkan tada osniva specijalnmu vojnu formaciju ‘Srpska dobrovoljačka garda’ (SDG), poznatu i kao ‘Arkanovi tigrovi’. Jezgro formacije činili su pripadnici DB-a. Iako Srbija nikada nije priznala ovu jedinicu kao zvaničnu, nego se ograđivala od nje, mnoga istraživanja su pokazala da su zapravo ‘Tigrovi’, baš kao i ‘Crvene beretke’ i ‘Knindže’, bili specijalna jedinica za posebne operacije u sastavu ‘DB-a’.

Po završetku otadžbinskog rata Arkan je kupio nižerazredni fudbalski klub ‘Obilić’ (1996.godine) koji je 1998. godine postao prvak Srbije. Takođe je bio predsednik fudbalskog kluba Priština.

Kratko se bavio i politikom kao poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije (1992.-1993.) i bio je predsednik Stranke srpskog jedinstva (SSJ), koju je osnovao u jesen 1993. godine.

Iz prvog braka sa jednom Šveđankom, ima sina Mihajla, rođenog 1976. godine. U braku sa Natalijom Martinović sa kojom se razveo 1994. godine imao je četvoro dece – Vojina, Nikolu, Milenu i Mašu. Ima i jednu vanbračnu ćerku Sofiju, koju je dobio sa socijalnom radnicom koja je o njemu vodila računa u belgijskom zatvoru. U brak sa Cecom Arkan je stupio 19. februara 1995. godine. Sina Veljka su dobili 10. decembra 1996., a ćerku Anastasiju 25. maja 1998. godine.

Arkan je ubijen 15. januara 2000. godine, u hotelu ‘Interkontinental’ u Beogradu, hotelu koji je zvao svojom drugom kućom i u kome se, kako je mnogo puta isticao, osećao veoma bezbrižno i sigurno. Zajedno sa Ražnatovićem ubijeni su i njegovi čuvari i prijatelji pukovnik Dragan Garić i major Milenko Mandić, koji su sa Arkanom sedeli u separeu. U hotelu se tada nalazila i Arkanova supruga Ceca, koja je sa sestrom Lidijom i jednim čuvarom obilazila butike.

Prema zvaničnoj verziji, tog dana su oko 17 časova ispred hotela stala dva automobila – iz ‘opela kalibre’ izašli su Dragan Nikolić Gagi i Milan Đuričić Miki, koji su od ranije bili poznati policiji, dok su iz drugog vozila, ‘golfa’, izašli Zoran Nikolić Pegla i Dobroslav Gavrić. Nekoliko minuta posle 17 časova, Gagi i Miki rukovali su se sa Arkanom, izljubili sa Mandom i krenuli ka stepeništu koje je vodilo ka hotelskim salama za banket. Gavrić je seo u drugi separe, nekoliko metara iza leđa Arkanu. Minut kasnije, Gavrić je ustao od stola, ispod kaputa izvadio pištolj ‘CZ 99’ i tri metka ispalio Arkanu u potiljak, Mandi tri metka u glavu i jedan u leđa i sa dva metka u leđa pogodio Garića, koji je pokušao da pobegne. Na izlazu, Gavrića je ranio Cecin telohranitelj Zvonko Mateović. Arkan je prebačen u Urgentni centar, gde je u 17:30h podlegao povredama i zvanično proglašen mrtvim.

Motiv ubistva do danas u potpunosti nije razjašnjen.

Za ovo delo Okružni sud u Beogradu pre 14 godina osudio je Dobrosava Gavrića, kao i Milana Đurišića i Dragana Nikolića. Gavrić, inače bivši policajac, u Srbiji osuđen zbog toga ubistva na 35 godina, uhapšen je 2012. godine u Južnoafričkoj Republici.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!