Radio Bambi

Ako odem u Crnu Goru biće sukoba, a ja sukobe neću!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da neće ići u posetu Crnoj Gori na Badnji dan. -“Doneo sam tu odluku zato što sam siguran da bi bilo izazivanja sukoba, a ja sukobe neću”, – naglasio je Vučić i dodao da će sve srpske institucije i udruženja podržavati deset puta više nego do sada. Vučić je rekao da je doneo odluku da neće ići u Crnu Goru i da se sa tim saglasio patrijarh Irinej, sa kojim je danas razgovarao.

-“Jasno je da u Crnu Goru neću ići. Sve smo pripremili i znali smo da će biti 30.000 do 40.000 ljudi iz Crne Gore. Doneo sam odluku, ne želim da dam alibi crnogorskom režimu koji će da kaže da je to napad na nezavisnost i ustavni poredak”, – poručio je Vučić i zahvalio desetinama vernika, predsednicima opština i predstavnicima srpskih političkih partija koji su podržali njegov dolazak.

-“Mislio sam da je to uobičajena, normalna stvar. Onda sam shvatio po reakcijama iz kabineta u Crnoj Gori da to što bih privatno došao bez političkih govora u svoju crkvu nije po volji crnogorskog režima. Ja sam kršten i svi moji su kršteni i niko ne može da mi zabrani da dođem u neku srpsku crkvu”, – rekao je Vučić.

Ukazao je da Srbija poštuje nezavisnost i ustavni poredak Crne Gore.

-“Nikada nismo ni na koji način ugrožavali nezavisnost i integritet Crne Gore. Doneo sam odluku i sa tim se saglasio i podržao jutros patrijarh Irinej, pošto poštujem hirejarhiju u crkvi, znam ko je patrijarh i srpska crkva. Ne mogu da kažem da sam fanatični vernik, ali sam vernik SPC, a ne neke eparhije ili mitropolije”, – naglasio je Vučić.

Dodao je i da se zapitao da li je moguće da njegova privatna poseta jednom hramu može to da izazove.

-“Počeli su da puštaju u medije kako će to da izazove krvoproliće, nemire, haos, pitao sam se da li je moguće da moja jedna poseta hramu može to da izazove”, – istakao je Vučić i dodao da je imao nameru da poseti Pljevlja.

-“Doneo sam tu odluku zato što sam siguran da bi bilo izazivanja sukoba, a ja neću sukobe ne zbog toga što ih se ja plašim, za sebe se ničega ne plašim, već zato što znam da bi neki to iskoristili da naškode srpskom narodu u Crnoj Gori”, – naglasio je Vučić. 

-“Ne dam vam priliku da optužite Srbiju, da za Srbe kažete bilo šta”, – poručio je predsednik Srbije.

Uputio je poruku Srbima u Crnoj Gori.

-“Mi smo jedinstven narod i nikome nećemo dozvoliti da nam uništi ni prošlost ni budućnost niti da nam satre ognjišta mirno niti na bilo koji drugi način. Borićemo se istinom, ne oružjem, ne lažima kojima se oni služe. Borićemo se samo istinom i želećemo razgovore sa njima, jer oni su naša braća, ali moraće oni da poštuju i svoju braću”, – poručio je Vučić.

Istakao je i da će podržavati srpski narod u Crnoj Gori.

-“Sve institucije srpskog naroda, od Matice srpske, svih naših institucija i udruženja podržavaćemo deset puta više nego do sada, Ne možete nam ništa, to su svetski standardi. To ćemo javno da radimo, to ćemo sve javno u budžet da ubacimo”, – rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je u dva navrata razgovarao sa patrijarhom Irinejem o svim važnim pitanjima, a posebno o situaciji u regionu i svemu što se zbivalo posle usvajanja zakona o slobodi veroispovesti i to ne zato što je bilo ko imao želju da se meša u stvari druge države, već zato što su direktno pogođeni interesi srpskog naroda.

Vučić je rekao da nije očekivao da će njegova nameravana poseta jednom hramu na severu Crne Gore izazvati tamošnje vlasti da pozovu NATO, ali da je to dobro jer, kako navodi, to je pokazalo kakav bes crnogorske vlasti pokazuju prema Srbiji. Vučić je pozvao građane Srbije da uvek na dostojanstven način izražavaju svoj politički sud, uz poštovanje prema drugim državama i Crnoj Gori, kao i uz poštovanje Srba u Crnoj Gori i drugih građana te zemlje, koji su, kako je rekao, takođe srpski prijatelji i braća.

-“Čuvaću srpsko jedinstvo i u Crnoj Gori i svuda gde Srbi žive i neću dozvoliti da srpski narod bude vreća za udaranje”, – naglasio je Vučić i dodao da sada crnogorske vlasti imaju priliku da “sravne” sa zemljom božične litije i pobune.

Kako je rekao, da je išao u državničku posetu u Crnoj Gori, onda bi neki rekli da Vučić nema problema sa spornim zakonom i da podržava režim u toj zemlji, a, kako kaže, kada bi rekao da ide da podrži srpski narod, onda bi rekli da je otišao da podriva režim Mila Đukanovića.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!