Radio Bambi

Tucindan i praznik Oci (Očevi)!

Prema kalendaru Srpske pravoslavne crkve, danas se obeležava Tucindan – dan kada se priprema božićna pečenica. Takođe, proslavlja se i hrišćanski praznik Oci ili Očevi, koji uvek pada u prvu nedelju pred Božić.

Na Tucindan se kolje prase ili jagnje, koje će se peći na Badnji dan, a jesti za Božić. Na Tucindan, prema narodnom verovanju, decu ne valja tući, jer će, inače, cele godine biti nevaljala i bolešljiva. Što se tiče praznika Oci, tog dana, isto kao na Materice, deca porane i unapred pripremljenim kanapom, koncem, šalom, maramom ili kaišem na prepad vezuju svoje očeve za noge na isti način kao što su njih vezivali na Detinjce.

Deca čestitaju praznik, a očevi im onda dele slatkiše i poklone i na taj način se “dreše”.

Oci, Materice i Detinjci su porodični praznici i za taj dan domaćice pripremaju svečani ručak na kome se okupi cela porodica.

Ovi praznici i običaji koji su u vezi sa njima doprinose jačanju porodice, slozi, razumijevanju, poštovanju između dece i roditelja, starijih i mlađih, što sve zajedno čini porodicu jakom i zdravom, a porodica je temelj društva, države i Crkve.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!