Radio Bambi

Bez Srba neće biti promene Dejtona!

Dan nakon što je izabran za predsednika Hrvatske, Zoran Milanović je novinarima rekao da je telefonom imao duži razgovor sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, a zagrebački nedeljnik ‘Nacional’ piše da se taj razgovor odnosio i na reviziju Dejtonskog mirovnog sporazuma, potpisanog pre 25 godina i njegov uticaj na aktuelne događaje u BiH. Iako u razgovoru novog hrvatskog predsednika s Erdoganom nije bilo previše vremena za detaljne razgovore o situaciji u BiH, dvojica predsednika ipak su uspela barem načelno da dogovore u kom smeru bi trebalo da ide saradnja Hrvatske i Turske u narednom periodu, piše ovaj hrvatski nedeljnik.

Izvori bliski štabu Zorana Milanovića ‘Nacionalu’ su otkrili i da su se dvojica lidera složila da bi jedna od glavnih tačaka trebalo da bude i analiza funkcionisanja Dejtonskog sporazuma.

Milanović, koji je ranije bio premijer Hrvatske, će na funkciji pedsednika zameniti odlazeću Kolindu Grabar Kitarović, a dužnost će, kako se očekuje, preuzeti 18. februara za kada je planirana njegova inauguracija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je upitan da prokomentariše ovu informaciju.

-“Svako ima pravo da razgovara o različitim temama, svaki razgovor je lekovit i dobar i nemam ništa protiv da razgovaraju. Pozicija Srbije je da nema novih rešenja bez dogovora tri konstitutivna naroda, a to znači da i Srbi moraju da budu pitani i da prihvate to. Bez Srba neće biti promene Dejtona”, – istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je poručio da je Srbija za striktno poštovanje Dejtonskog sporazuma. -“Biće mnogo, mnogo teško da nas ubede u promene”, – podvukao je Vučić.

On je pojasnio da je jasno u kom smeru bi išle te promene Dejtona – mnogi koji govore o promeni misle da promene treba da idu u smeru smanjenja kompetencija i prerogativa Republike Srpske i stvaranje funkcionalne države u kojoj Republika Srpska kao entitet ne bi imala nadležnosti koje ima danas. -“Pozicija Srbije je jasna – svi mogu da razgovaraju sa svima, to je uvek dobro, ali da se Dejtonski sporazum suštinski menja – samo ako se saglase sva tri naroda, i Srbi. Srbija svoj pristanak na bilo kakvu promenu neće dati”, – poručio je Vučić.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da o tome kako će izgledati BiH i šta se dešava sa Dejtonskim sporazumom mogu odlučivati samo narodi u BiH i to konsenzusom.

-“U svakom slučaju, Republika Srpska je činjenica i postojaće, sa ili bez Dejtona”, – poručila je predsednica Republike Srpske.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!