Radio Bambi

Moleban i litija u Bijeljini! (Foto/Video)

Hiljade vernika ispunilo je večeras Saborni hram rođenja Presvete Bogorodice u Bijeljini i plato ispred njega na molebanu kojim se daje podrška Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) u Crnoj Gori, koji su ugroženi diskriminatorskim Zakonom o slobodi veroispovesti. Molebanu, koji je služio Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, osim predstavnika boračkih organizacija iz svih mesta u regiji, prisustvovali su članovi navijačkih udruženja, omladinskih organizacija, mnoštvo dece, svi okupljeni pod zastavom Republike Srpske i sa porukom ohrabrenja braći u Crnoj Gori.

Nakon molebana, iz Hrama je krenula litija ulicama Bijeljine do Trga kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Crnogorski Zakon o slobodi veroispovesti predviđa da država postaje vlasnik svih verskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od verskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor vernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u gradovima u Republike Srpske i Srbije.

U nastavku pogledajte četiri video snimka koje smo dobili večeras iz Bijeljine.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!