Radio Bambi

Braća koju je Nemačka deportovala u BiH nisu uhapšena!

Kako danas prenose federalni mediji, tri državljanina BiH koje su vlasti Nemačke u četvrtak deportovale iz te zenlje u BiH, zbog sumnje da su povezani sa terorizmom i da imaju veze sa Islamskom državom (ISIL), ispitana su u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), nakon čega su puštena na slobodu. Reč je o braći rođenoj u Nemačkoj, čiji su roditelji poreklom iz Maglaja (FBiH).

Njihova imena nisu zvanično saopštena iz bezbednosnih razloga i zbog istrage koja je još u toku. Međutim, federalni portali pišu da je reč o braći Aldinu, Ibrahimu i Anesu Haliloviću (1990., 1995. 1996. godište). Sva su  trojica pod strogim nadzorom policijskih agencija i ne smeju napuštati teritoriju BiH.

Ni SIPA ni Tužilaštvo BiH nemaju informacije da su spremali bilo kakav teroristički napad, iako su vlasti Nemačke saopštile da su trojica Bošnjaka osumnjičena za planiranje napada u ime ‘ISIL-a’.

Nemačka policija ih je obeležila kao ‘pretnju po bezbednost’. Ovu informaciju prvi je, pozivajući se na policijske izvore, objavio ugledni nemački list ‘Bild’.

Iz Ministarstva bezbednosti BiH je potvrđeno da su, prema Sporazumu o readmisiji sa Saveznom Republikom Njemačkom, državljani BiH vraćeni i prihvaćeni od nadležnih agencija u BiH.

-“Dalje postupanje u vezi s navedenim sumnjama zbog kojih su vraćeni iz Nemačke u nadležnosti je sigurnosnih i pravosudnih institucija u BiH”, – rečeno je iz Ministarstva bezbednosti BiH.

Iz Tužilaštva BiH nisu se oglašavali. Iako su trojici državljana BiH na teret stavljene ozbiljne optužbe, iz ove pravosudne institucije nisu reagovali.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!