Radio Bambi

Dan nacionalnog jedinstva! (Video)

Povodom zajedničkog praznika Republike Srpske i Srbije – Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, ulice gradova širom Srpske okićene su trobojkama. Zastave Republike Srpske i Srbije vijore se na glavnim saobraćajnicama, trgovima, ispred zgrada lokalnih uprava, poslovnih i ugostitetljskih objekata, na privatnim kućama.

Vlada Republike Srpske usvojila je 10. septembra zaključak da se 15. septembar obeležava kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Republički organi i jedinice lokalne samouprave u obavezi su da obeleže ovaj dan uz obavezno isticanje zastave Republike Srpske.

Ovaj praznik obeležava se na godišnjicu proboja Solunskog fronta.

Centralna manifestacija – svečana akademija pod nazivom “Pohvala srpskom narodu” biće održana večeras u Banjaluci na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja. U programu će učestvovati glumci iz Banjaluke i Beograda koji će govoriti tekst iz drame “Solunci govore” nedavno preminulog novinara i publiciste Antonija Đurića, članovi orkestra Narodnog pozorišta iz Beograda, Policijski orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske i Gradski tamburaški orkestar Banjaluka.

Povodom praznika – Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji ove godine prvi put zajednički obeležavaju Srbija i Republika Srpska, ulice Beograda danas su okićene sa 4.000 srpskih zastava. Simboli grada – Most na Adi, Brankov most, Palata Albanija, Dom Narodne skupštine i fontana na Slaviji biće tokom večeri osvetljeni bojama srpske zastave. Sa fontane na Slaviji će tokom dana biti emitovane himne Srbije i Republike Srpske “Bože pravde” i “Moja Republika”. Predviđeno je da nacionalnim i državnim zastavama budu okićene sve lokalne zajednice i važne institucije u Srbiji.

Vlade Republike Srpske i Srbije odlučile su da zajednički praznuju 15. septembar – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, na dan kada je pre 102 godine u Prvom svetskom ratu probijen Solunski front. Srpska vojska je, probojem Solunskog fronta, trajno zaposela teritoriju okupirane zemlje, konačno je oslobodivši od okupatora. Nedugo zatim usledio je potpuni slom bloka Centralnih sila na Balkanu, prelazak srpske vojske u prekodrinske krajeve i stvaranje Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca u Beogradu 1. decembra 1918.godine.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležen je u Trebinju polaganjem cveća na spomenik na Trgu slobode.

Praznik će u Zvorniku biti obeležen organizovanjem časa na platou ispred Osnovne škole “Sveti Sava” i Muzičke škole “Vojin Komadina”.

Na Sokocu će biti položeni venci na Spomen-obeležje solunskim dobrovoljcima.

U Brčkom će praznik biti obeležen polaganjem cveća na Spomenik srpskim braniocima Brčkog.

Praznik je svečano obeležen i u Bijeljini, a o tome detaljnije u video prilogu ispod teksta.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!