Radio Bambi

Preminuo Momčilo Krajišnik! (Video)

Prvi predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik preminuo je jutros u Banjaluci u 75. godini. Iz Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske saopšteno je da je Krajišnik preminuo jutros u 06:00h u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane, od posledica infekcije virusom korona.

Krajišnik je hospitalizovan na UKC sa obostranom upalom pluća. Nakon višednevne borbe, izgubio je bitku za život. Rukovodstvo Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske uputilo je saučešće porodici Krajišnik.

Krajišnik je rođen 20. januara 1945. godine u Sarajevu. Završio je studije i magisterij na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. U politiku se uključio u višestranačkom sistemu, a bio je jedan od osnivača Srpske demokratske stranke (SDS). Na izborima 1990. godine izabran je za poslanika, a zatim i za predsednika Narodne skupštine BiH. Tu funkciju je obavljao od 21. decembra 1990. do 7. aprila 1992. godine. Krajišnik je 25. oktobra 1991. godine izabran za predsednika Skupštine srpskog naroda BiH (kasnije Narodne skupštine Republike Srpske). Tu funkciju je obavljao sve do maja 1996. godine.

Na izborima 1996. godine izabran je za prvog srpskog člana Predsedništva dejtonske BiH, a te godine izabran je i za člana Senata Republike Srpske Srpske. 30. aprila 2000. godine pripadnici SFOR-a uhapsili su ga u porodičnoj kući na Palama i sproveli u Haški tribunal.

27. septembra 2006. godine pred Haškim tribunalom je proglašen krivim za istrebljenje, ubistva, progone na političkoj, rasnoj ili verskoj osnovi, deportacije i nečovečno postupanje kao i zločine protiv čovečnosti. Osuđen je na 20 godina zatvora. Posle smrti Slobodana Miloševića, Krajišnik je bio najviše rangirani političar optužen pred Tribunalom.

Nakon što je odležao dve trećine kazne, nešto u istrazi u Ševeningenu, nešto u britanskim zatvorima, Krajišnik je pušten na slobodu 30. aprila 2013. godine.

U Banjaluci i na Palama dočekan je sa velikim uvažavanjem, kao jedan od tvoraca Republike Srpske. Bio je predsednik Asocijacije Stvaraoci Republike Srpske.

Vreme i mesto sahrane prvog predsednika Skupštine Srpske biće naknadno saopšteni.

U video prilogu ispod teksta možete pogledati jedno od Krajišnikovih poslednjih tv gostovanja. Radi se o emisiji “Lice Nacije OSM TV”, iz jula meseca ove godine.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!