Radio Bambi

Dan nezavisnosti slavi jedan deo Crne Gore!

Crna Gora danas obeležava Dan nezavisnosti, odnosno 14 godina od održavanja referenduma na kojem je obnovila državnu samostalnost. 21. maja 2006. godine, glasalo je 86,5 odsto od ukupnog broja birača. Od toga je nezavisnost podržalo 55,5 odsto, dok je za ostanak zajedničke države sa Srbijom bilo 44,5 odsto građana.

Skupština je 3. juna 2006. godine i zvanično proglasila nezavisnost.

Mnogi pokazatelji govore da bi danas to izgledalo mnogo drugačije.

Iz vladajuće koalicije poručuju da će vlast sačuvati sekularni i građanski karakter Crne Gore, dok u opoziciji smatraju da Crna Gora, nije slobodna i demokratska država svih građana.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović čestitao je građanima Crne Gore 21. maj – Dan nezavisnosti, navodeći da je to dan kada je vraćeno državno i nacionalno dostojanstvo.

S druge strane malobrojni srpski mediji u Crnoj Gori još jednom su izneli tvrdnje da je referendum 2006. godine pokraden.

-“Na pokradenom referendumu, od prljavog novca plaćenih međunarodnih kontrolora, policije na ulicama, pretnji i zastrašivanja – srećno bilo, filozofi, prvo država, pa demokratija. Ovih godinu dana, od prošlog ‘jubileja’, gledamo kao najiskreniju godinu vladavine Đukanovića – otvoreni progon SPC, diskriminacija Srba, najava kreiranja partijske crkve i imenovanje Đukanovića za vrhovnog vođu”, – piše portal “IN4S”.

-“Ovu godinu za nama je obeležio i žestok udar na finansijski sistem. Prvo je ‘palo’ 50 kilograma kokaina na brodu u Tivtu, a onda i 500 kilograma na državnom brodu u Nemačkoj. Neko bi pomislio teško vreme za predsednika države. Srećom njega ništa više ne dotiče, živi u nekoj svojoj dimenzionoj nirvani. Ne tiču ga se brige građana, glad, virusi. Eto, možda su mu malo poremetile ove racije novi odmor u Majamiju ili San Tropeu”, – komentar je portala “IN4S”.

-“Proslava ovogodišnjeg Dana nezavisnosti biće ipak drugačija od prethodnih, imajući u vidu da se radi o periodu epidemije korona virusa, ali uzimajući u obzir i fenomen litija. Vlast bi rado organizovala koncerte i okupljanja u predizborne svrhe i tako prekršila aktuelne zdravstvene propise koje je sama izglasala. Međutim, ona zna da bi takvo njeno postupanje dovelo i do automatske obnove litija, što bi za nju bilo politički pogubno. Zato je kleptokratija na mukama. No, bez obzira na način režimske proslave nezavisnosti, litije će svakako uskoro biti obnovljene, a obnova litija će značiti sumrak diktature”, – zaključuje pomenuti portal.

Režimski mediji emituju snimke kolona automobila koji kruže gradovima Crne Gore uz istaknute državne zastave. -“Dan nezavisnosti slavi se širom Crne Gore. Svi su pod jednom zastavom i porukom da je večna Crna Gora”, – navode mediji bliski vlastima.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!