Radio Bambi

Dan Republike Srpske!

Republika Srpska slavi 26. rođendan! U Banjaluci se Dan Republike obeležava nizom manifestacija kojima prisustvuju zvaničnici Republike Srpske, Srbije, predstavnici Srpske u institucijama BiH, te brojne zvanice iz regiona i sveta. 1.800 učesnika svečanog defilea, koje je pozdravio veliki broj građana, krenuli su od Trga Republike ka Trgu Krajine, gde su svečano postrojeni, a dočekao ih je predsednik Srpske Milorad Dodik, čestitavši im Dan Republike. Svečanom postrojavanju, osim predsednika, prisustvovali su i predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijerka Srpske Željka Cvijanović, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, kao i princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević.

Defileu i postrojavanju prisustvovali su i ministri u Vladi Srpske, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predstavnici Srpske u institucijama BiH, zvanice iz regiona i sveta. Obraćajući se prisutnima, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je čestitao Dan Republike, rekavši da se srpski narod uvek borio za slobodu koju je nesebično delio sa drugima.

-“Slavimo dan kada je srpski narod na ovim prostorima ostvario istorijsku težnju za slobodom. Stvorili smo Republiku koja je odraz srpskog naroda. Naš narod se uvek borio za državu, a tamo gde je srpski narod tu je i njegova država”, – naveo je Dodik. Dodao je da je današnje okupljanje u čast velike ideje da Srbi sa ove strane Drine imaju svoju državu. -“Današnje okupljanje je u čast Republike Srpske. Danas kada slavimo Dan Republike mi smo zahvalni i Srbiji, jer je uvek, kao i danas sa nama. Srpski narod danas ima dve države, Srbiju i Republiku Srpsku”, – naglasio je predsednik Dodik, dodavši da svi znaju da je Srpska sa Srbijom jedno.

-“Oni koji su hteli da nam zabrane postojanje, moraju da znaju da ovo okupljanje ne može da nestane. Ovo okupljanje je za mir”, – naveo je predsednik Dodik.

On je istakao da Srpska danas odaje počast svim stradalim za njeno stvaranje i postojanje. Podsetio je da je 30.000 građana svojim životima branilo slobodu srpskog naroda i za Srpsku dalo ono najviše što što su imali”, – svoj život.

Dodik je zahvalio i političkom i vojnom rukovodstvu Srpske koje je stvaralo njenu istoriju, branilo njene interese i zahvaljujući kojima se i ove godine održao veličanstven skup povodom rođendana Srpske.

Predsednik Dodik je zahvalio učesnicima parade, okupljenim građanima i gostima kao i svima onima koji danas nisu mogli da prisustvuju svečanostima obeležavanja Dana Republike, izražavajući nadu da će Srpska svake godine biti sve više država, u inat onima koji zagovaraju njen nestanak.

Nizom manifestacija Dan Republike obeležava se i u ostalim gradovima Srpske.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!