Radio Bambi

Dan Republike Srpske!

Sve je spremno za današnju veličanstvenu proslavu, 9. januara, Dana Republike Srpske, koji se ove godine slavi pod motom “Ponosna i večna”. Nizom manifestacija kojima će prisustvovati zvaničnici Republike Srpske, zatim predstavnici Srpske u institucijama BiH, Republike Srbije, te brojne zvanice iz regiona i sveta, u Banjaluci će danas biti obeležen Dan Republike Srpske.

Policija je za danas pojačala mere bezbednosti u svim gradovima Srpske. Građanima, koji dolaze da prate svečani defile, savetuje se da poštuju naredbe policijskih službenika na terenu. Ugostiteljski i drugi objekti, u širem centru Banjaluke, su zatvoreni kao i veći broj ulica.

‘Trobojke’ su istaknute na ulicama gradova širom Republike Srpske, kao i na privatnim objektima, kućama, balkonima, terasama, automobilima.

-“Više od 500 pripadnika MUP-a učestvovaće na paradi i 1.000 pripadnika civilnog sektora, a biće i pripadnici MUP-a koji će obezbeđivati svečanost”, – istakao je Dragan Lukač ministar unutrašnjih poslova Srpske. Lukač je pozvao građane da danas dođu na Trg Krajine i svojim prisustvom uveličaju svečanost.

Obeležavanje Dana Republike počelo je u 10 časova programom za decu, odnosno informativno-zabavnom predstavom u Dečijem pozorištu Republike Srpske. Takođe u 10 časova, obavljena je dodela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima u Palati Republike, a u 12 časova sledi svečani defile na Trgu Krajine.

Svečana akademija biće održana u Sportskoj dvorani Borik sa početkom u 14 časova, dok će svečani prijem povodom Dana Republike Srpske biti održan u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u 16 časova.

Republika Srpska je nastala 9. januara 1992. godine kao republika srpskog naroda u BiH, odlukom tadašnje Skupštine srpskog naroda u BiH.

Republika Srpska je svoj prvi Ustav dobila 28. februara 1992. godine pod nazivom Ustav Srpske Republike BiH.

Bijeljina

Odavanjem počasti poginulim borcima Vojske Republike Srpske i prijemom kod gradonačelnika Miće Mićića, u Bijeljini je svečano obeležen Dan Republike 9. januar i 27 godina od stvaranja Republike Srpske. Povodom Dana Republike Bijeljina je okićena zastavama Srpske duž glavnih saobraćajnica u gradu. Članovi Gradskog odbora ‘SNSD-a’ podelili su građanima Bijeljine zastave Republike Srpske i ukazali na značaj očuvanja i poštovanja Srpske i isticanja njenih simbola. Predsednik Gradskog odbora ‘SNSD-a’ Bijeljina, Nedeljko Ćorić, rekao je da je 9. januar najvažniji datum za postojanje Republike Srpske i ocenio da je ona danas jaka, stabilna i suverena. On je naveo da se Dan Republike u Srpskoj slavi sa ljubavlju, u miru i dostojanstveno, uz poruke ljubavi i prema drugim narodima i državama.

Zvornik

Čestitajući godišnjicu rođenja Republike Srpske svim njenim građanima, gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović je poželeo da Republika Srpska večno živi i da njen rođendan nastave da slave njeni građani i njihovi potomci na stotine godina. Gradonačelnik Stevanović je juče upriličio svečani prijem povodom 9. januara – Dana Republike Srpske. Pre svečanosti gradonačelnik je sa zamenikom Bojanom Ivanovićem položio cveće na centralni spomenik za 1.080 poginulih boraca u odbrambeno-otadžbinskom ratu. Cveće su položili i odbornici u Skupštini grada, predstavnici Policijske uprave, Boračke organizacije, Organizacije porodica poginulih boraca, Udruženja ratnih vojnih invalida i Udruženja veterana.

Vlasenica

U organizaciji Opštinske uprave, Dan Republike svečano će biti obeležen većeras u Vlasenici. Sa početkom u 19 časova, na Trgu srpskih boraca u Vlasenici, sve koji dođu na proslavu očekuje bogat zabavni program, kuvano vino i spektakularan vatromet.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!