Radio Bambi

Detalji napada na imama u Vlasenici!

Proteklog vikenda, tačnije u nedelju 11. avgusta, kada su Bošnjaci obeležavali prvi dan svog verskog praznika Kurban-Bajrama, u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice u Vlasenici zabeležen je incident. Nije istina da se dogodio ‘međunacionalni obračun’, kako su prvobitno preneli pojedini portali u FBiH.

Glavnog imama (hodžu) u Vlasenici, Nurdina Grahića, napao je Bošnjak. Radi se o osobi poznatoj po mnogim incidentima u Vlasenici i o osobi koja je ‘stari znanac’ vlaseničke policije, Mehmedu Kuljančiću (25).

O svemu je obaveštena i policija koja je izašla na uviđaj, Kuljančić je priveden, saslušan i pušten, a protiv njega će biti pokrenut krivični postupak. Nadležni tužilac je Kuljančićev napad na Grahića okarakterisao kao krivično delo, čeka ga i Grahićeva tužba za napad.

Grahić je novinarima opisao kako se sve odigralo, te zašto je Kuljančić fizički nasrnuo na njega.

-“Posle Bajram-namaza (jutarnje bajramske molitve) ušao je u prostorije Medžlisa i došao do mog stola. Prvo me pljunuo u lice, vređao, a potom me nogom udario u bubreg. Bio je spreman da mi nanese još fizičkih povreda, ali je u tome sprečen od strane prisutnih građana. Radi se o određenim ličnim interesima, to se desilo nakon što ta osoba nije od Islamske zajednice dobila posao klanja kurbana, iz razloga jer se smatralo da nije profesionalna, da nikada nije radila taj posao, tako da se kolo slomilo na meni. Posao smo dali odgovornim ljudima, ekipi koja to godinama radi, ali neko je sebi dao za pravo da on to treba raditi”, – rekao je Grahić i dodao da je vlasenička policija odradila profesionalno svoj deo posla, te da će napadač dalje biti procesuiran.

Razlog za Kuljančićevo nezadovoljstvo leži u činjenici što mu Islamska zajednica nije poverila zadatak da predvodi akciju klanja kurbana na području Vlasenice, ceneći da u ovom trenutku nije osoba koja može na kvalitetan način završiti taj posao.

-“Znači li to da posle svake odluke Islamske zajednice nezadovoljni pojedinci mogu doći u Medžlis i napasti glavnog imama”, – pita se Grahić.

Kuljančić, koji je poznat po raznim incidentima na području Vlasenice, ovoga puta je otišao korak dalje i pred brojnim svedocima na ružan i primitivan način fizički napao Grahića.

Kuljančić, očekivano, ima svoju verziju priče o nemilom događaju.

-“Povratnik sam u Vlasenicu. Ovde sam od 2005. godine i svaki put sam učestvovao u radu i pomoći Medžlisu u Vlasenici. Ja sam njima obećao da ću to uraditi dan pre Bajrama zato što mi duguju pare za usluge. Hodža je meni dan pre Bajrama rekao: ‘Dobićeš ti sutra, posle Bajrama, jer ne mogu ti sada reći šta ćeš dobiti’. Rekoh: ‘Hodža, je li tako?!’, a on kaže: ‘Tako je!'”, – tvrdi Kuljančić.

-“Ja sam svojim kombijem iz Živinica (FBiH) dovezao tonu soli. Istovario sam sve, izbacio ispred džamije, prišao njemu i muteveliji i rekao: ‘Hodža, to ćemo ti i ja da rešimo. Sve ću ispričati o tvom kriminalu i o tvom muteveliji. Imam snimke kako mutevelija kocka. Sve imam dokaze. Ja sam to njemu rekao, a on je meni rekao: ‘To ti možeš uraditi na kapiji, a ne u džamiji’. Mene su svi odgovarali, nemoj to da radiš. Ja sam posle Bajrama odlučio to uraditi. Bio je tu moj brat. Rekao sam mu: ‘Evo mene hodža da mi daš ono što mi juče nisi mogao dati jer si postio’. Hodža je skočio na mene i rekao mi: ‘Zabole me za tebe!’. Hodža je mene zatim udario u prsa, odgurnuo me. Ima on taj snimak pa neka pokaže. Zakačio sam ga malo nogom i to je to”, – ispričao je svoju verziju priče Kuljančić.

Grahić ipak tvrdi da se na snimcima sa nadzornih kamera jasno vidi ko je koga prvi napao i šta se sve dogodilo, te da je taj snimak već dostavljen u Policijsku upravu (PU) Zvornik.

Kuljančićeva verzija priče, kaže Grahić, samo će mu pomoći da upotpuni tužbu koju podiže.

-“Samo mi je pomogao da dopunim tužbu koju pripremam protiv njega. Sve što sam imao reći, rekao sam. Snimak koji on spominje sam već ustupio istražnim organima, pa neka vide ko je koga napao. On je mene napao i tačka”, – kaže Grahić.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!