Radio Bambi

Doživotna robija za Seferovića!

Sud u Rimu osudio je na kaznu doživotnog zatvora državljanina BiH, Šerifa Seferovića, za stravičan zločin koji je počinio 2017. godine. Podsećamo, on je 10. maja 2017. godine, na parkingu tržnog centra Ćentoćele (Centocelle) u predgrađu Rima, bacio Molotovljev koktel u kamper vozilo koje je koristila trinaestočlana porodica državljanina BiH Romana Halilovića.

Tom prilikom smrtno su stradale tri Romanove ćerke – Elizabet (4), Angelika (8) i Frančeska (20).

Ekipe vatrogasaca i Hitne pomoći zatekle su njihova ugljenisana beživotna tela. Zločin je šokirao Italiju.

Roman Halilović je sa suprugom uspeo spasiti osmoro dece, ali za njih tri nije bilo spasa. Porodicu Halilović je činilo 13 članova, i to otac, majka i 11 dece. 

Policija je pokrenula detaljnu istragu i prvi rezultati su pokazali da motiv gnusnog zločina nije rasni, nego da se radi o ‘krvnoj osveti’. Kasnijim saznanjima, to je i utvrđeno.

Motiv ovog monstruoznog zločina je ‘krvna osveta’, odnosno obračun porodica Halilović i Seferović. Istraga je potvrdila i da je cilj napada bio ubistvo svih 11-oro Halilovićeve dece.

Seferović je 20-ak dana posle zločina uhapšen, ali je brzo pušten zbog nedostatka dokaza. Slobode je ponovo lišen, uz čvrste dokaze, 7. oktobra 2017. godine.

Napad su tada osudili italijanski politički i verski lideri. Poruku podrške porodici Halilović uputio je tada i papa Franjo. Virdžinija Ragi, gradonačelnica Rima, došla je na mesto zločina, a predsednik Italije, Serđo Matarela, napisao je da je ‘ubijanje dece nedostojno ljudske rase’.

I Mateo Renci, bivši premijer i lider ‘Demokratske partije’, osudio je ovaj napad, te pozvao na ‘oštre kazne za počinioce ovakih monstruoznih dela’.

Krvna osveta nije retka pojava u Italiji, ali među osobama poreklom iz pojedinih delova Turske, među Albancima i Kurdima.

Ipak, ovakav vid ‘obračuna’ nije zabeležen do tada, među ljudima poreklom iz BiH.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!