Radio Bambi

Vučić pozvao na smirivanje tenzija! (Video)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa srpskim članom Predsedništva BiH (P BiH) i predsednikom SNSD-a, Miloradom Dodikom, predsednicom Republike Srpske, Željkom Cvijanović i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Srpske. Glavna tema sastanka je bila situacija u BiH, nastala nakon antidejtonske programske deklaracije ‘SDA.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, pozvao je predstavnike Srba iz Republike Srpske na uzdržanost, nakon objavljivanja deklaracije ‘SDA’. Vučić je rekao da Srbija poštuje postojanje BiH kao jedne države, koju čine dva entiteta i tri konstitutivna naroda – Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Naveo je da Dejtonski sporazum jedino može da se menja dogovorom sva tri naroda, a ne nametanjem volje jednog naroda drugima, kao i da Srbija ima obavezu dati svoju reakciju, mišljenje i sud u slučaju kršenja Dejtonskog sporazuma.

Navodi da su ljudi iz Srpske saglasni u dva pitanja: odnosu prema opstanku Republike Srpske i negativnom odnosu prema deklaraciji ‘SDA’ i odnosu poštovanja prema Srbiji i želji za najbližim odnosima.

Vučić je pozvao predstavnike Srba na uzdržanost. -“Mi pozivamo Dodika i predsednicu Cvijanović i sve naše ljude koji stoje iza mene da pokažu punu uzdržanost, da ne reaguju prenagljeno, u skladu sa interesima Srpske, Srbije i BiH, da damo sve što možemo da se sačuva mir i stabilnost”, – rekao je Vučić. Istakao je da bi bilo kakav sukob značio ‘ekonomski krah i kraj za sve nas, kraj dobre budućnosti za sve nas’. -“Pokušajmo da pozovemo sve aktere na smirivanje tenzija i poštovanje Dejtona”, – rekao je Vučić.

Milorad Dodik je rekao da je na današnjem sastanku u Beogradu poručeno da se odbacuje deklaracija ‘SDA’ kao antisrpska, antidejtonska i antiustavna i da ugrožava osećaj stabilnosti.

-“Za nas, Republika Srpska je prioritet”, – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Beogradu.

Dodik je izjavio da je na današnjem sastanku u Beogradu traženo da se jasno poruči da je bilo kakav napad na bilo koju srpsku zajednicu, pogotovo Republiku Srpsku napad i na Srbiju. Dodao je da su na današnjem sastanku informisali predsednika Vučića i premijerku Anu Brnabić, nastojeći da se obezbedi saglasnost o pitanju eventualne podrške Srbije u odbrani Republike Srpske. -“Mi smo tražili, ja sam tražio od predsednika i ranije, da se jasno pošalje poruka da je bilo koji napad na bilo koju srpsku zajednicu, a pogotovo Republiku Srpsku i napad na Srbiju”, – rekao je Dodik.

On je napomenuo da je međunarodni faktor obezbedio da na prostoru FBiH ostane šest fabrika naoružanja i municije, a u Republici Srpskoj nijedna, da se pokušava na različite načine organizovati određena vojna struktura, kao i da se vraćaju ratnici iz Sirije koji su se borili na strani Islamske države (ISIL), te da sve to, zajedno sa porukama deklaracije, ugrožava osećaj stabilnosti.

-“Od Srbije smo tražili da nam pomogne, u situaciji da je to potrebno, sa stanovišta osposobljavanja naših bezbednosnih jedinica jer ne treba biti naivan”, – rekao je Dodik. Ponovio je da je deklaracija ‘SDA’ dokument svih bošnjačkih političkih partija. -“Njihov trajni cilj je da nema ni Srba ni Republike Srpske. Oni žele BiH za sebe, u kojoj nema srpskog jezika, u kojoj će se osvetiti Srbima, ne samo ovde već i u Srbiji”, – istakao je Dodik.

On je dodao da deklaracija ne predviđa postojanje Republike Srpske niti ima mogućnosti da se sačuva srpski nacionalni identitet, jer žele da promovišu bosanski nacionalni identitet i jezik koji bi trebalo da uništi bilo kakvo postojanje Srba na tim prostorima.

-“Mi smo tako razumeli i pokušavamo da u Republici Srpskoj izgradimo politički konsenzus kako bi dali jasan odgovor. Taj odgovor mora da bude snažan i jedinstven u pogledu odnosa prema bilo kakvoj mogućnosti da se ta opredeljenja pokušaju realizovati”, – rekao je Dodik i dodao da su ta opredeljnja od ranije poznata, a imaju i podršku stranaca.

On je istakao da su predstavnici političkih partija iz Srbije jedinstveni u tome da se deklaracija osuđuje, a da je mesto za kreiranje stavova Narodna Skupština.

-“Ići ćemo na Narodnu skupštinu, donećemo odluku i predložićemo odluku da bilo kakav pokušaj realizacije ovih dokumenata traži aktivaciju naših prava na samoopredeljenje do otcepljenja. Mislim da je to nešto što treba da uradimo”, – istakao je Dodik.

On je naglasio da je današnja jasna poruka spremnost da se brani Republika Srpska, a odmah zatim vratiti se dijalogu, Dejtonskom mirovnom sporazumu, očuvanju stabilnosti i mira.

To bi, kaže Dodik, podrazumevalo da ‘SDA’ kao najvažnija politička partija kod Bošnjaka povuče sva ova dokumenta, te da, ukoliko to ne bude tako, Srpska nema pravo da bude neoprezna i naivna.

-“Uvek kad smo bili naivni i kada nismo računali na naše države, uvek smo stradali i bili pobijeni i to ne treba da dozvolimo u ovom vremenu”, – rekao je Dodik.

On je zahvalio Vučiću i Brnabićevoj za svu podršku koju daju Republici Srpskoj.

Sastanku su pored Vučića, Dodika, Cvijanovićeve i Brnabićeve prisustvovali i predsednik ‘SDS-a’ – Mirko Šarović, ‘DNS-a’ – Marko Pavić, ‘PDP-a’ – Branislav Borenović, ‘NDP-a’ – Dragan Čavić, ‘US-e’ – Nenad Stevandić, ‘SP RS’ – Petar Đokić, te premijer Srpske – Radovan Višković, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske – Nedeljko Čubrilović, ministar odbrane Srbije – Aleksandar Vulin i generalni sekretar predsednika Srbije – Nikola Selaković.

Sastanak je usledio nakon što je ‘SDA’ nedavno usvojila deklaraciju u kojoj se navodi da je njen primarni i dugoročni cilj usvajanje ustava kojim bi BiH bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom ‘Republika BiH’, sa tri nivoa vlasti – državnim, regionalnim i lokalnim. Deklaracija predviđa i uspostavljanje ‘bosanskog jezika’.

Izjave Dodika i Vučića pogledajte u video snimku ispod teksta.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!