Radio Bambi

Epidemiološka situacija u Bijeljini sve lošija!

Gradski štab za vanredne situacije doneo je danas nove mere usled porasta broja zaraženih virusom korona u Bijeljini. Gradski štab za vanredne situacije upozorio je građane da se epidemiološka situacija u Bijeljini komplikuje i da je od početka pandemije korona virusa u gradu registrovano 123 lica pozitivna na virus korona.

Direktor Doma zdravlja Duško Milovanović ocenio je epidemiološku situaciju u Bijeljini kao znatno pogoršanu i naveo da, s obzirom da su karantini ukinuti, osobe pozitivne na COVID-19 koje nemaju simptome zaraze ili su oni izrazito blagi, idu u kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana.

Milovanović je naglasio da je stav Instituta za javno zdravlje Republike Srpske da se testiraju prvenstveno osobe koje imaju simptome zaraze, kada porodični lekar, uz konsultaciju sa epidemiologom, proceni da je testiranje potrebno ili ukoliko epidemiološka služba proceni da je testiranje potrebno jer su u pitanju kontakti prvog stepena sa zaraženim licima.

-“Do pre pet dana u Bijeljini je registrovano 23 slučaja zaraze, a sada je taj broj uvećan za 100 lica, što je prilično dramatičan podatak i govori o nepoštovanju propisanih mera”, – rekao je gradonačelnik Mićo Mićić.

Zbog naglog porasta broja zaraženih virusom korona u Bijeljini Gradski štab za vanredne situacije doneo je danas naredbu o zabrani nastupa estradnih zvezda, odnosno izvođenja muzike uživo u ugostiteljskim objektima.

-“Pored ove mere, potvrđene su mere koje je u ponedeljak, 7. jula, usvojio, odnosno, produžio Republički štab za vanredne sit​u​acije i koje će biti na snazi do 20. jula. To znači da je u svim javnim objektima obavezno poštovanje mere fizičke razdaljine, korišćenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru, a rad ugostiteljskih objekata ostaće i dalje ograničen do 23:00 časa, što će kontrolisati pripadnici Komunalne policije. Za održavanje sportskih takmičenja, bez prisutva publike, biće neophodna saglasnost Ministarstva zdravlja i Ministarstva omladine i sporta”, – istakao je Mićić.

On je apelovao na građane, posebno na mlade ljude, da budu odgovorni zbog svojih bližnjih koji su starije dobi ili slabijeg zdravlja.

Pored Mićića i Milovanovića, i infektolog u Bolnici “Sveti Vračevi” Aleksandra Radojčić je uputila apel sugrađanima da poštuju restriktivne mere, odnosno mere lične zaštite od v​irusa korona i na taj način zaštite sebe i svoju porodicu, ali i Dom zdravlja i Gradsku bolnicu od preopterećenosti.

Tokom vikenda, Komunalna policija je izvršila 261 kontrolu rada ugostiteljskih objekata, od čega je u dva slučaja utvrdila nepoštovanje propisanih mera i kaznila vlasnike ugostitelj​s​kih objekata u kojima nije poštov​a​no ograničenje radnog vremena.

U Bijeljini je u protekla 24 časa evidentirano 38 novih slučajeva pozitivnih na virus korona, a jedan retest takođe je pozitivan.

Trenutno je na području Bijeljine 105 pozitivnih osoba, do sada ih je bilo 123, od kojih su tri preminule, a 15 je izlečeno.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!