Radio Bambi

Vanredna situacija u 18 opština i gradova!

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je zabeleženo 289 novih slučajeva korona virusa, a preminulo je još 6 osoba. Za poslednja 24 časa testirane su još 7.872 osobe.

-“Epidemiloška situacija u Beogradu je nepovoljna i za sada nema nekih pokazatelja da se popravlja”, – izjavio je epidemiolog Predrag Kon i dodao da će se tek krajem ove ili početkom sledeće nedelje videti eftekti obaveznog nošenja zaštitnih maski u javnom prevozu i objektima.

-“Malo je moguće da se restiktivne mere, poput vanrednog stanja, ponovo uvedu”, – rekao je Kon za TV “Prvu” i napomenuo da je karantin mera u slučaju da dođe do kolapsa zdravstvenog sistema.

-“Nama su potrebni posebno struktuirani podaci koji idu do najsitnijih nivoa, čak i u opštinama. Ako mi ne možemo u bazi podataka tako da pratimo, ne možemo ni pravovremeno da reagujemo. Sada pratimo sa 4-5 dana zakašnjenja”, – rekao je Kon.

Navodi da je sadašnja baza podataka informatička stvar koja je bila jako korisna, ali i napominje da epidemiolozi moraju da budu potpuno jasni sa svojim stavovima i da se ti stavovi nametnu. Kon je rekao da je podneo inicijativu premijerki Ani Brnabić o tome šta taksativno sve treba da se radi u vezi sa podacima, kao i šefu epidemiloške sekcije Srpskog lekarskog društva.

U opštini Brus kod Kopaonika i Čajetini na Zlatiboru danas su proglašene vanredne situacije, saopštili su Štabovi za vanredne situacije tih opština.

U Srbiji je do sada vanredna situacija zbog pogoršanja epidemiološkog stanja proglašena u ukupno 18 gradova i opština.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u 18 časova obratiće se javnosti povodom planova za suzbijanje epidemije korona virusa, ali i razgovora o formiranju nove Vlade Republike Srbije i nastavka dijaloga između Beograda i Prištine.

Konferenciji za novinare prisustvovaće i ministar finansija Siniša Mali i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!