Radio Bambi

Godina dana od kada se pojavio virus korona!

Na današnji dan pre godinu dana registrovan je prvi slučaj korona virusa (COVID-19). Bio je to 55-ogodišnji muškarac iz kineske provincije Hubei. Od tada do danas broj zaraženih korona virusom u svetu premašio je 55 miliona, a od posledica koje je izavao ovaj opaki virus preminulo je više od 1.300.000 ljudi. Kada je zabeležen prvi slučaj, niko nije ni slutio da će virus toliko opstati, te da će od njega umreti toliko ljudi.

Nulti pacijent registrovan je 17. novembra 2019. godine u kineskoj provinciji Hubei. To je više od mesec dana pre nego što su lekari registrovali prve slučajeve u Vuhanu.

Kineski naučnici sumnjaju da je COVID-19 sa slepog miša prešao na drugu životinju koju je kasnije konzumirao čovek, pa je tako počeo da se širi među ljudima. Ima i onih koji zagovaraju razne teorije zavere, od toga da je virus veštački i da je ‘slučajno’ tokom testiranja ‘napustio’ određene tajne laboratorije, do onih koji smatraju da je korona novo biološko oružje koje se ‘nekome’ otelo kontroli.

Stručnjaci tvrde da se od 17. novembra prošle godine svakodnevno prijavljivalo nekoliko pacijenata da bi 15. decembra 2019. godine taj broj bio 27. Brojke su potom počele vrtoglavo da rastu, a zaraza prelazi kinesku granicu.

Iako se za godinu dana oporavilo više od 38 miliona ljudi, virus ne posustaje i čini se da vrhunac tek sledi.

Danas najmnogoljudnija zemlja sveta, u kojoj je sve počelo, beleži nekoliko slučajeva dnevno, dok SAD imaju i po 150.000 novozaraženih, a neke evropske zemlje preko 40.000. Poređenja radi, u Kini je od početka pandemije zaraženo nešto više od 86.000 ljudi, a preminulo je 4.634. Trenutno najviše zaraženih ima u SAD, Indiji, Brazilu, Francuskoj i Rusiji.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!