Radio Bambi

I dalje se nešto priča!

U Briselu je u toku trojni sastanak visoke predstavnice EU Ketrin Ešton sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem. Dačić i Tači su prethodno održali sastanak, bez prisustva visoke predstavnice EU.Od početka dijaloga Beograda i Prištine ovo je prvi put da su Dačić i Tači imali odvojeni bilateralni sastanak, bez visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, javlja izveštač RTS-a.

Sastanku Dačića i Tačija prisustvovao je bliski saradnik Eštonove Fernando Đentilini, a Eštonova je pre trilateralnog sastanka održala razgovore sa članovima oba tima. Portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič izjavila je tokom nove runde briselskog dijaloga da je za EU najvažnije da lokalni izbori na Kosovu budu dobro pripremljeni. -“Za nas je to veoma važno”, -rekla je Kocijančič odgovarajući na pitanje kakav je stav Eštonove u vezi sa sporom Beograda i Prištine oko izgleda glasačkih listića za lokalne izbore zakazane za novembar.

Glavne teme razgovora su lokalni izbori na Kosovu, zakazani za 3. novembar, i preostala pitanja vezana za telekomunikacije i energetiku. Dve strane još nisu postigle sporazum o telekomunikacijama i energetici, a za Beograd su neprihvatljiva obeležja Kosova na glasačkom materijalu za novembarske lokalne izbore.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači ušli su u sedište Evropske službe za spoljne poslove malo posle 10 časova ujutru. Ešton je, prema rečima njenih saradnika, obavestila Dačića i Tačija da za razgovor imaju na raspolaganju ceo dan. Tači je uoči početka dijaloga rekao novinarima da će danas biti reči o otvorenim pitanjima u vezi sa Briselskim sporazumom, kao i o lokalnim izborima na Kosovu.

-“Kosovo će kao i do sada na vreme izvršavati svoje obaveze”, – rekao je Tači i dodao da očekuje da će sve zajednice na Kosovu, uključujući Srbe sa severa, učestvovati na izborima. On je pozvao Srbe da podnesu izborne liste u skladu sa propisima.

Premijer Dačić, nije se obraćao novinarima, ali je uoči puta u Brisel rekao da Srbija može da pristane da na glasačkom listiću za novembarske lokalne izbore na Kosovu bude logo Centrane izborne komisije i ponovio da su neprihvatljiva obeležja države Kosovo. Dačić je za Večernje novosti rekao da je to jedina opcija na koju Beograd može da pristane i da će to jasno predočiti premijeru Hašimu Tačiju i Ketrin Ešton.

I Brisel poziva Prištinu da odustane od državnih obeležja. Premijer Kosova je, međutim, uoči odlaska u Brisel rekao da je izgled listića za lokalne izbore u novembru u nadležnosti CIK-a, a ne Vlade Kosova, pa ne očekuje da to bude tema razgovora u Briselu.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!