Radio Bambi

Ilindanska svečanost u Janji kod Bijeljine!

U crkvi Svetog Ilije u Janji kod Bijeljine, u prisustvu brojnih vernika i političkih zvaničnka, služena je praznična liturgija, nakon koje je ulicama Janje prošla litija. Usledio je slavski ručak, a tradicionalni vašar u Janji će potrajati do kasnih večernjih časova.

Uoči Ilindana u Janji je održano duhovno veče, nakon koga je priređen kulturno-zabavni program u okviru koga je nastupio ansambl ‘Stara priča’.

-“Janja i ove godine na dostojanstven način obeležava Slavu, kada se trudimo da nastavimo da radimo sve ono što je radio naš narod od kako je ustanovljen ovaj Praznik, da bi očuvali tradiciju i kulturu ovoga kraja. Veliki broj ljudi se okupio na liturgiji i želim im da im Sveti Ilija donese sreću i veselje, ali posebno zdravlje u ova teška vremena, kada je opstanak na ovim prostorima najvažniji”, – poručio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, koji je bio kum ovogodišnje Slave Crkvene opštine Janja.

On je podsetio da se u mesnoj zajednici Janja trenutno realizuje projekat regulacije korita reke Janje koji je od velikog značaja za zaštitu od poplava, a u planu su i asfaltiranja pojedinih ulica.

Takođe, istakao je da je u prethodnom periodu u Novom naselju u Janji, između ostalog, uređen stadion, kao i da su osposobljene prostorije u kojima članice lokalnog udruženja žena neguju stare zanate.

Sveti Ilija je veoma poštovan u pravoslavnom hrišćanstvu kao strog i nepokolebljiv propovednik etičkih vrednosti. Opisan je u oba biblijska zaveta kao prorok čije je osobine preuzelo hrišćanstvo, dovodeći ga u vezu sa nastankom Crkve Hristove, ali i novim Hristovim dolaskom koji će najaviti baš Sveti Ilija.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!