Radio Bambi

Kfor ne dozvoljava prilaz novinarima!

Pripadnici Kfora od jutros su raspoređeni na prilazima jezeru i hidroelektrani Gazivode, u opštini Zubin Potok na Kosovu. Na prilazima Gazivodama nalazi se više džipova sa pripadnicima američke vojske, naoružanih dugim cevima.

Oni ističu da se ne radi o blokadi (iako tako ne deluje), već, kako je ranije i saopštio Kfor, o delu planirane redovne vežbe međunarodne misije.

Na Kosovu danas, nakon brojnih špekulacija, upozorenja, pa i pretnji premijera Ramuša Haradinaja Srbima da ne pokušavaju da uspostave autonomiju zbog isteka roka za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, među Srbima vlada uznemirenost.

Najviše se strepi na severu, gde se, zbog takve atmosfere, Srbi plaše od mogućnosti preuzimanja od strane prištinskih vlasti.

Gazivode su u proteklom periodu bile često pominjane kao “meta” prištinskih vlasti, koje žele da ih “uključe” u kosovski energetski sistem.

Vojnici Kfora pod punom ratnom opremom nalaze se još od prošle noći na početku brane Gazivode, a vozila i vojnici Kfora blokirali su sve prilazne puteve.

Kako javljaju novinari koji su pokušali prići licu mesta, snage Kfora u punoj ratnoj opremi raspoređene su oko Zubinog Potoka, a od jutros to mesto neprestano nadleću i helikopteri.

Svi vojnici nose duge cevi, a neki i puškomitraljeze. Na svim prilaznim putevima Gazivodama vojnici Kfora novinarima nisu dozvolili da priđu niti da ih fotografišu. Zamolili su novinare da se radi svoje bezbednosti i bezbednosti vojnika hitno udalje. Za sve vreme razgovora držali su prste na obaraču.

Prema izveštajima, situacija deluje veoma napeto.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!