Radio Bambi

Istraga o postupanju policajaca u Osmacima

Maloletnik Ajdin Jusić (14) iz mesta Mahala, koje se nalazi blizu entitetske linije Republike Srpske i FBiH, (između opština Osmaci u Srpskoj i Kalesije u FBiH), oglasio se na društvenim mrežama okrivljujući policajce u Osmacima da su ga zlostavljali prilikom davanja izjave.

-“Nakon što sam sa ocem juče došao u Policijsku stanicu u Osmacima kako bih dao izjavu, iako sam maloletan, mene su odvojili u jednu zasebnu prostoriju, gde su me policajci prisiljavali da priznam nešto sa čime nemam nikakve veze. Jedan inspektor me udarao, prvo je izvadio pendrek, a onda me udarao šakama i nogama. Zavrtali su mi ruke, tukli po bubrezima, stomaku i leđima. Sve su to gledali drugi policajci. To je trajalo oko pola časa. Stavljali su i pištolje na sto. Tražili su od mene da priznam neke pljačke koje uopšte nisam počinio. Nakon svega su me stavili u policijski auto i vozali pola sata, a onda dovezli pred kuću”, – rekao je Ajdin, dodavši kako je potražio pomoć u bolnici, gde su mu stavili okovratnik i konstatovali modrice po telu, te da oseća jake bolove.

Sa medicinskom dokumentacijom, Jusići su danas posetili Policijsku upravu (PU) Zvornik, gde su prijavili ceo slučaj.

Ajdinov otac Juso ogorčen je na pristup policijskih službenika i traži da se celi slučaj ispita. Prema izjavama Ajdinovog oca, dečak je bio priveden na informativni razgovor, ali ne u svojstvu osumnjičenog.

-“Međutim, umesto da sa njim razgovaraju u mom prisustvu, policajci su odlučili upotrebiti nasilje kako bi iznudili priznanje od dečaka, odvodeći ga u odvojenu prostoriju”, – rekao je Juso.

-“Bili smo danas sa inspektorom u Zvorniku i zaista nemam ništa da prigovorim. Svaka čast na ljubaznosti. Dali smo izjave, a zatim sve prijavili i u Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini. Prodaću svoju kuću, ali neću stati dok pravda ne stigne one koji su napali mog unuka”, – rekao je Zijad Jusić, deda maloletnika.

O svemu su se danas oglasili i iz MUP-a Republike Srpske.

-“PU Zvornik jutros je zaprimila prijavu od strane lica J.J. u kojoj je navedeno da su policijski službenici Policijske stanice Osmaci 22.08.2023. godine oko 08:30h nezakonito postupili prilikom uzimanja izjave od maloletnog lica. Policijski službenici su o ovom događaju obavestili Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini, pod čijim nadzorom se preduzimaju sve mere i radnje u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja. MUP Republike Srpske osuđuje svaki vid nasilničkog ponašanja, te u skladu sa tim, ukoliko se dokaže odgovornost policijskih službenika, sa istima će se postupiti u skladu sa zakonom, u smislu pokretanja disciplinske i krivične odgovornosti. Istovremeno, neprimerene su izjave pojedinih političkih zvaničnika iz reda bošnjačkog naroda koji ovaj događaj zloupotrebljavaju u dnevno-političke svrhe u cilju podizanja tenzija među građanima. Ministarstvo unutrašnjih poslova je opredeljeno za zakonito postupanje policijskih službenika u skladu sa datim ovlašćenjima prema svim građanima Republike Srpske, bez obzira kojem narodu pripadali”, – navedeno je u saopštenju MUP-a.

PODRŽITE NAŠ RAD DOBROVOLjNIM NOVČANIM DONACIJAMA:

PAY PAL >>> KLIK NA LINK OVDE

SMS DONACIJE >>> KLIK NA LINK OVDE

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!