Radio Bambi

Ivanjdan je i devojački praznik!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Rođenja Svetog Јovana Preteče – Ivanjdan. Јovan se naziva Krstiteljem, jer je u reci Јordan krstio Gospoda Isusa Hrista, te Pretečom, jer je najavljivao dolazak Hristov i pozivao ljude na pokajanje.

Ovaj svetitelj rođen je od starijih roditelja – oca, sveštenika Zaharija i majke Јelisavete, Bogorodičine rođake. Kada je Јelisaveta ostala trudna, Zaharije je zanemeo. Kada se rodio Preteča, od njegovog oca Zaharija je zatraženo da na pločici napiše ime deteta i kada je on napisao sinovljevo ime, istog časa je progovorio.

Kao mlad, Јovan je otišao u pustinju gde se hranio korenjem i divljim medom.

U propovedima je kritikovao moralno posrnuće svojih savremenika, pozivajući ih da se pokaju i vrate životu po božjim zakonima. On je krštavao ljude u reci Јordan, govoreći im da ih on krsti vodom, a da za njim “ide onaj koji će ih krstiti Duhom Svetim i ognjem”.

Јovana Preteču je pogubio judejski kralj Irod.

U kalendaru SPC Svetom Јovanu se čini pomen tri puta godišnje i to, osim Ivanjdana, još i 20. januara – Sabor Svetog Јovana Krstitelja – Јovanjdan, te 11. septembra – Usekovanje glave Svetog Јovana Krstitelja.

Glavni elementi i obredne radnje vezane za Ivanjdan jesu: paljenje vatre, branje bilja, to jest ivanjskog cveća, pletenje ivanjdanjskih venčića, kao i voda. Ubrano lekovito bilje i ispleteni venci čuvaju se u kući kao lek protiv raznih bolesti.

Ivanjdan se može nazvati i devojačkim praznikom.

U mnogim srpskim krajevima noć uoči Ivanjdana devojke su odlazile na visove i proplanke, gde su palile vatru, brale cveće i trave, plele vence i pevale pesme. U ranu zoru su se razilalazile, svaka je nosila ugarak iz vatre da okadi kuću, a ispleten venac stavljala bi na vrh kapije. Slično se radilo i u čačanskim selima, samo su ovde devojke bajale u ugarke koja će se za koga udati. Sve se to radilo u šali, pa su devojački smeh i cika odzvanjali u noći.

Veruje se da ove noći treba hvatati svice i nositi kući jer donose sreću.

U vinogradima se ništa ne radi. Vinogradari se čuvaju i da uđu u vinograd tri dana pre i posle Ivanjdana. Kažu da tih sedam dana vinograd najviše napreduje, jer ga čuva Sveti Jovan.

Gružanke devojke posade u saksiji malo žita, a na Petrovdan gledaju kako je niklo. Ako su klice kao prstenovi, onda će se na jesen sigurno udati.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!