Radio Bambi

Kompanija “dm” nudi PCR testove u Austriji!

Kompanija “dm” je najavila da će svojim kupcima nuditi testove za virus korona. Testovi će biti dostupni samo putem Interneta, a cena je 119 evra. PCR testiranje možete sada obaviti u vaša četiri zida i to samo putem uzorka pljuvačke.

Uzorci bi se zatim trebali ispitati u certificiranim laboratorijama.

-“Odluka da se test prodaje samo online, a ne u našim drogerijama, doneta je u interesu zdravlja kupaca i zaposlenih. Ekskluzivnom mrežnom prodajom želimo da sprečimo da potencijalno zaražene osobe ili njihova bliska rodbina stupe u kontakt sa drugim ljudima tokom nabavke testa”, – naglašava direktor “dm-a” Harald Bauer.

Uzorci pljuvačke su sasvim dovoljni za otkrivanje prisustva virusa korona, isto kao i profesionalno uzeti brisevi iz nosa. Uz kupovinu PCR testa u “dm-u”, dobijate i precizna uputstva o tome kako da koristite test i šta da radite sa uzorkom.

Nakon što obavite testiranje, uzeti uzorak prema detaljno opisanom uputstvu sigurno i pravilno pakujete i šaljete u određenu laboratoriju. Uobičajeno vreme analize je jedan do tri dana, a rezultat, koji je zaštićen prijavom, prenosi se digitalno.

Tačnost PCR testa je ista kao i tačnost DNK testa, dakle 99 procenata.

PCR testovi se preko kompanije “dm” prodaju u saradnji sa “Novogenia GmbH”, biotehnološkom kompanijom iz Salzburga i tamo se takođe vrednuju. Pozitivni testovi će biti prijavljeni nadležnom zdravstvenom organu, a zatim će oboleloj osobi biti određene mere u skladu sa odlukom struke.

Za sada ovu uslugu “dm” pruža u Austriji, a da li će i kada biti dostupna u drugim zemljama u kojima “dm” ima svoja predstavništva, nije saopšteno.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!