Radio Bambi

Majka ih ostavila, otac u zatvoru! (Video)

Šestoro nezbrinute dece, uzrasta od 3 do 16 godina, koje je majka ostavila, dok je otac u zatvoru, osam meseci je živelo samo u trošnoj kući, a zbog ovog nedopustivog propusta nadležne institucije čekaju sankcije. Priča iz Novog Kozjaka kod Alibunara u Južnobanatskom okrugu šokirala je regiju, kada je nedavno objavljena, posebno zbog činjenice da su za ovaj slučaj nadležni znali, a nisu reagovali.

Pokrajinski inspektori su sačinili dva izveštaja – jedan o sprovedenom utvrđivanju činjenica nad radom stručnih službi i drugi nad radom Centra za socijalni rad. Sa druge strane i zaštitnik građana pokrenuo je nadzor Centra za socijalni rad u Alibunaru. On smatra da je ovo jedan od većih propusta Centra, jer su prema njegovim saznanjima, svi bili upoznati sa sudbinom ove dece i činjenicom da su prepušteni sami sebi.

Od kada im se majka udala, pre osam meseci i otišla, deca su ostala sama.

Da bi preživela, starija deca su radila za dnevnicu. Najstariji brat prehranjivao je svojih pet mlađih sestara radeći razne fizičke poslove. Zbog toga nije išao redovno u školu. Njegova sestra je kuvala, prala veš, čistila kuću, presvlačila i uspavljivala najmlađu decu. Sekla je i drva kako bi nešto zaradila. Nesrećnoj deci pomagala je baka, koja ih je hranila i brinula o njima koliko je mogla.

Majka, koja je lišena roditeljskog prava nad decom, posećivala ih je obično vikendom. Kako je ispričala novinarima, deca su bila sama “samo po dva tri dana”, a prema njenim tvrdnjama, nije istina da su gladna, već su “uvek imali da jedu”. -“Uvek sam vodila računa o njima. Nisam imala gde, koga god sam pitala za pomoć nije hteo da mi pomogne. Obraćala sam se Centru za socijalni rad, našla sam i stan u Karlovcu, rekla im da žena traži 7.000 evra da se stan kupi ili da se renovira, oni su rekli da se snađem. Ja sa 21.000 dinara ne mogu da se snađem”, – tvrdi je majka šestoro dece.

Decu je nekada posećivao i otac kada dođe iz zatvora za vikend. Donosio im je hranu koju bi tamo skupio.

Deca su privremeno zbrinuta u u Sremskoj Kamenici. Prvo će se raditi na proceni njihovog zdravstvenog stanja, integrisanju sa ostalom decom u Dečjem selu, a potom i njihovom zbrinjavanju. Verovatno će se tražiti hraniteljske porodice, ali najstariji brat je žestoko protiv toga, jer ne želi da se razdvajaju.

Pogledajte tri video priloga.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!