Radio Bambi

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama!

Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Proglašen je na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba održanom 1981. godine. Na sastanku su žene govorile o porodičnom nasilju, silovanjima i seksualnom zlostavljanju, te nasilju koji žene trpe pod režimima, uključujući torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama.

Dan 25. novembar je odabran kao dan sećanja na sestre Mirabel (Patriu, Minervu i Mariu Teresu) koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj republici 1960. godine. Godine 1999. Ujedinjene Nacije (UN) su službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama Srbija dočekuje sa upozoravajućom statistikom – za deceniju je stradalo više od 320 žena u porodičnom nasilju. Ove godine je u Srbiji ubijeno 28 žena, a više od 400 dece ostalo je bez jednog, ili oba roditelja.

U Republici Srpskoj danas počinje kampanja ‘16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja’. Fondacija ‘Udružene žene’ danas će u Banjaluci povodom početka kampanje organizovati konferenciju za novinare kojoj će prisustvovati i pomoćnik ministra za porodicu Republike Srpske Bosiljka Bošnjak, najavljeno je iz Ministarstva.

Obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama trajaće 16 dana.

Prema podacima Agencije za ravnopravnost polova, u Republici Srpskoj čak 47 odsto žena, nakon navršene 15. godine, bilo je izloženo nasilju, a najzastupljeniji oblici nasilja su psihološko, fizičko, ekonomsko i seksualno. U većini slučajeva, deca koja odrastaju u nasilnim porodicama i sami postaju nasilnici ili žrtve.

NEMOJTE ĆUTATI, PRIJAVITE NASILjE!!!

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!